Badania - Fundacja Orange

Badania

• Między pasją a zawodem. Raport o statusie nauczycielek i nauczycieli w Polsce 2021

W raporcie prezentujemy wyzwania i dylematy, z którymi mierzą się nauczycielki i nauczyciele, ale też różne role, które spełniają. Mamy nadzieję, że raport przyczyni się do spojrzenia na nauczycieli z troską i zainteresowaniem, a finalnie do systemowych zmian na lepsze.

• Nowoczesna edukacja w Europie i na świecie w kontekście pandemii COVID-19

Nowoczesna edukacja w Europie i na świecie w kontekście pandemii COVID-19 – przegląd danych wg Fundacji Pracownia Badań i Innowacji Społecznych Stocznia.

• Zdalna edukacja - gdzie byliśmy, dokąd idziemy?

Wstępne wyniki badania naukowego „Zdalne nauczanie a adaptacja do warunków społecznych w czasie epidemii koronawirusa”. Czyli jak uczniowie, nauczyciele i rodzice poradzili sobie z edukacją przez internet i jaki wpływ miało na nich to doświadczenie?

• Nowy raport o wolontariacie pracowniczym w Polsce.

Właśnie ukazał się Raport z III Ogólnopolskiego Badania Wolontariatu Pracowniczego w Polsce.Serdecznie zapraszamy do jego lektury. Mamy nadzieję, że pomoże on wielu firmom i organizacjom wyciągnąć mądre wnioski dla siebie i realizować programy wolontariatu w profesjonalny sposób.

• EU Kids online 2018 Polska

Pełen raport z badań przeprowadzonych przez zespół badawczy pod kierunkiem prof. Jacka Pyżalskiego w partnerstwie z Fundacją Orange oraz Ośrodkiem Przetwarzania Informacji i Uniwersytetem Pedagogicznym w Krakowie. Przeczytaj więcej.

• zagrożenia w internecie spotkanie

Rodzice i dzieci wobec zagrożeń w internecie

Wyniki badań „Rodzice i dzieci wobec zagrożeń w Internecie”, przeprowadzone przez TNS Polska S.A. na zlecenie Orange Polska, we współpracy z Fundacją Orange i Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę:

• grafika świetlica szkolna

Opinia rodziców o roli szkolnej świetlicy i zajęć dla dzieci

Skrócony raport z badania ilościowego przeprowadzonego przez MillwardBrown

• badania postrzeganie internetu 2015

Wyniki badań o postrzeganiu Internetu i nowych technologii - 2015 rok

Badanie sondażowe przeprowadzone przez IBRIS na zlecenie Fundacji Orange z okazji 10-lecia jej działania. Na jakie obszary życia najbardziej wpłynęły Internet i technologie przez ostatnie 10 lat według Polaków? Jaka jest rola Internetu w ich życiu i czego obawiają się na przyszłość w związku z dynamicznie postępującą cyfryzacją? Badanie przeprowadzone na reprezentatywnej próbie 1100 Polaków powyżej 18 roku życia.

• raport świetlice logo megamisja

Raport o stanie świetlic szkolnych - 2015 rok

„Raport otwarcia: MegaMisja” zawiera dane o stanie świetlic w szkołach podstawowych w Polsce oraz wyniki badania sondażowego wśród 200 wychowawców świetlic w kraju. Jakie warunki panują na świetlicach szkolnych, jakie aktywności podejmują dzieci i czy jest w nich przestrzeń na edukację? Raport stanowi podstawę merytoryczną przygotowania programu edukacyjnego MegaMisja.

• kompetencje cyfrowe młodzież 2013

Kompetencje cyfrowe młodzieży w Polsce - 2013 rok

Nowe technologie – szczególnie Internet – towarzyszą młodzieży zarówno w szkole, jak i w czasie wolnym. Co robią w sieci, jak korzystają z nowych technologii młodzi ludzie w wieku 14–18 lat? Co sprzyja rozwojowi ich cyfrowych kompetencji?