Programy archiwalne - Fundacja Orange

Programy archiwalne

• Bezpiecznie Tu i Tam

Wiemy, jak ważna jest nauka bezpiecznego korzystania z internetu. Kierujemy ją zarówno do do samych dzieci, jak również rodziców i nauczycieli. Przygotowaliśmy szereg działań, które są absolutnym ABC każdego, kto chce korzystać z sieci w dobry i bezpieczny sposób.

Wejdź - Bezpiecznie Tu i Tam
  • Zaprogramuj Przyszłość

Wspólnie ze Stowarzyszeniem Mistrzowie Kodowania uczyliśmy podstaw programowania uczniów ze szkół w małych miejscowościach i na wsiach. Przeszkoliliśmy ponad 1200 nauczycieli, dotarliśmy do 16 000 uczniów. Projekt współfinansowany ze środków UE.

Wejdź - Zaprogramuj Przyszłość
  • Program dotacji

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Poprzez upowszechnianie wiedzy i prowadzenie projektów społecznych z wykorzystaniem nowych technologii staramy się wzmacniać i rozwijać kompetencje przyszłości.

Wejdź - Program dotacji
  • Dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

Wejdź - Dźwięki marzeń
  • KhanAcademy

Khan Academy to platforma edukacyjna założona, aby dać dostęp do wysokiej jakości edukacji „każdemu i wszędzie” – dzięki Internetowi. Z wielu tysięcy filmów dostępnych online można uczyć się matematyki, programowania, fizyki, biologii i historii, dowiedzieć się, czym jest kryzys, dlaczego powstał komunizm, obejrzeć wykłady i rozwiązywać zadania. Dostęp do oferty nauki programowania w dużych miastach jest bogaty. Fundacja Orange wraz z Fundacją Edukacja dla Przyszłości postanowiły zadać o mieszkańców mniejszych miejscowości i przygotować wersję polską serwisu Khan Academy do samodzielnej nauki programowania oraz grafiki komputerowej.

Wejdź - KhanAcademy
  • E-wolontariat

Projekt E-wolontariat istnieje w sieci od jesieni 2009 roku. Jego główne cele to rozwój i promocja wirtualnego wolontariatu w Polsce. W portalu www.e-wolontariat.pl można znaleźć aktualne informacje z Polski i ze świata na temat wolontariatu oraz akcji dobroczynnych prowadzonych w internecie, a także artykuły edukacyjne, które pomogą zorganizować takie inicjatywy i zostać e-wolontariuszem.

e-wolontariat fundacja orange
  • wirtualne muzea

Wirtualne Muzea

Wirtualne muzeum to innowacyjny projekt, który tworzy multimedialne ekspozycje i umożliwia poznawanie zbiorów muzealnych z każdego zakątka globu poprzez Internet.

Wirtualne Muzeum Powstania Warszawskiego jest pierwszą polską placówką interaktywną i jednym z najnowocześniejszych tego typu rozwiązań na świecie.

• Włącz się z głową

Kampania "Włącz się z głową" powstała, aby zachęcać młodych ludzi do mądrego, twórczego używania Internetu i nowych technologii w celu poznawania świata, udziału w kulturze oraz budowania społeczności. Fundacja Orange chce inspirować i dzielić się wiedzą na temat możliwości rozwoju wiedzy, umiejętności i pasji przy wykorzystaniu cyfrowych narzędzi.

Wejdź - Włącz się z głową
    włącz się z głową fundacja orange
  • forum cyfrowe inspiracje

Forum cyfrowych inspiracji

Młodzi ludzie chętnie korzystają z Internetu, jednak nie wiedzą, jakie możliwości on oferuje. Fundacja Orange i Orange Polska we współpracy z TNS przeprowadziła badanie na temat edukacji cyfrowej i kompetencji cyfrowej młodzieży w wieku 14–18 lat. Sprawdźcie.

• #Babcia #Dziadek

W ramach konkursu zapraszamy redakcje gazetek młodzieżowych do zorganizowania specjalnych zajęć dla dziadków w pracowni Orange, pracowni komputerowej w szkole, bibliotece lub innej sali, w której można swobodnie korzystać z komputerów i Internetu. Chcemy, żeby młodzi pokazali babciom i dziadkom, jak wiele ciekawych informacji znajduje się w sieci, w jaki sposób można rozwijać swoje pasje czy komunikować się ze znajomymi.

Wejdź - #Babcia #Dziadek
    #babcia #dziadek fundacja orange
  • abc internetu seniorzy

ABC Internetu - zajęcia dla seniorów

Kompetencje cyfrowe to termin odmieniany dziś przez wszystkie przypadki – w mediach, środowisku naukowym i politycznym. Nowe technologie oraz Internet całkowicie zmieniły nasz świat i kształtują nowe formy uczestniczenia w życiu społecznym. Ale jak się w tym wszystkim nie pogubić?

Zobacz materiały edukcyjne: ABC Interentu - ABC Internetu - zajęcia dla seniorów
  • Akcja e-motywacja

W 2013 i 2014 roku w ramach projektu "spotkania z pasjami" zrealizowaliśmy 27 interaktywnych spotkań online z pełnymi apetytu na życie osobami. O swoich pasjach oraz recepcie na zdrowie ciała i ducha opowiedzieli nam między innymi: Krystyna Janda, Emilian Kamiński, Ewa Bem czy Katarzyna Grochola.

Wejdź - Akcja e-motywacja
    e-motywacja fundacja orange
  • spotkanie z pasjami seniorzy

Spotkanie z pasjami

Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna seniorów – sprawienie, by seniorzy wyszli z domów i spotkali się ze sobą w miejscu publicznym. Chcemy stworzyć przyjazną przestrzeń, która umożliwi im nawiązywanie nowych kontaktów oraz otworzy ich na innych ludzi.

Wejdź - Spotkanie z pasjami
  • Bajkowy kącik

Dziecko przebywające w szpitalu potrzebuje mieć kontakt z bliskimi, ale ważna jest także przestrzeń, w której się znajduje oraz możliwości, jakie mu daje. Dlatego tworzymy w szpitalach Bajkowe Kąciki – kolorowe, przyjazne świetlice, miejsca do nauki i zabawy. Przygotowują je wolontariusze Orange Polska, którzy od lat chętnie pomagają najmłodszym pacjentom. Do końca 2015 roku przygotowaliśmy łącznie 220 świetlic.

Wejdź - Bajkowy kącik
    bajkowy kącik fundacja orange
  • edukacyjna wyspa dzieci

Edukacyjna wyspa dla małych pacjentów

Z myślą o dzieciach przebywających w szpitalach stworzyliśmy projekt Edukacyjne Wyspy Orange. To multimedialne kąciki do nauki, zabawy i rozwoju cyfrowych kompetencji najmłodszych, które czynią pobyt w szpitalu bardziej przyjaznym.

Wejdź - Edukacyjna wyspa dla małych pacjentów
  • Akademia Orange

Akademia Orange miała formułę otwartego konkursu grantowego dla NGO, instytucji kultury i oświaty, które realizowały projekty nowoczesnej edukacji kulturalnej w pracy z dziećmi i młodzieżą. Poprzez nasze działania wspieraliśmy i inspirowaliśmy te organizacje w wykorzystaniu nowatorskich narzędzi i metod nauczania, by umożliwić im odkrywanie wspólnie z młodymi ludźmi nowych sposobów na edukację kulturalną.

Wejdź - Akademia Orange
  • Rzeczpospolita Internetowa

Program grantowy, który został ogłoszony w maju 2006 roku z inicjatywy naszej Fundacji i Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), który jest największą agendą ONZ wspierającą państwa w poszerzaniu dostępu do wiedzy i zasobów pozwalających na budowanie lepszych warunków życia dla obywateli...

Wejdź - Rzeczpospolita Internetowa
  • Orange dla bibliotek

W ramach programu Orange dla Bibliotek w latach 2009–2015 wspieraliśmy biblioteki w przemianie w nowoczesne, wielofunkcyjne centra informacji, kultury i edukacji. Dotacje na internetyzację oraz działania edukacyjne sprawiły, że stały się one właśnie takimi miejscami, dzięki czemu zyskały nowych użytkowników. W programie wzięło udział ponad 3300 placówek w całej Polsce.

Wejdź - Orange dla bibliotek
  • Polskie Talenty

W latach 2006–2007 zrealizowaliśmy ogólnopolski program stypendialny pod nazwą Polskie talenty. W kręgu naszych zainteresowań znaleźli się studenci III i IV roku kierunków technicznych związanych z nowoczesnymi technologiami, a celem programu było nie tylko wsparcie najzdolniejszych z nich, lecz także promowanie wykształcenia technicznego i informatycznego wśród młodzieży.

Wejdź - Polskie Talenty
  • Szkoła bez przemocy

Celem programu Szkoła bez przemocy było wspieranie społeczności szkolnych w przeciwdziałaniu agresji i budowanie postaw prospołecznych wśród młodzieży. Szkoły przystępujące do inicjatywy zobowiązały się przestrzegać 10 zasad zawartych w kodeksie Szkoły bez przemocy, a każda kolejna edycja programu miała swój motyw przewodni.

Wejdź - Szkoła bez przemocy
    szkoła bez przemocy logo
  • Orange dla Ziemi

Program Orange dla Ziemi stworzyliśmy z myślą o nauczycielach i uczniach gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, którzy mogli się razem uczyć i współpracować na rzecz lokalnej społeczności oraz środowiska naturalnego. Naszym celem było kształtowanie w młodych ludziach świadomości, że są odpowiedzialni za swoje otoczenie i świat, a także wzmacnianie u nich postaw obywatelskich przyjaznych środowisku.

Wejdź - Orange dla Ziemi
  • Telefon do mamy

Telefon do Mamy to program, który realizowany był w latach 2003–2015. Dzięki niemu dzieci przebywające w szpitalach mogły bezpłatnie dzwonić do swoich bliskich, korzystając z zamontowanych aparatów telefonicznych na oddziałach oraz kart telefonicznych, które wysyłaliśmy do szpitali.

Wejdź - Telefon do mamy