Wirtualne Muzea [2008-2011] - Fundacja Orange
Fundacja

Wirtualne Muzea [2008-2011]

Wirtualne muzeum to innowacyjny projekt, który tworzy multimedialne ekspozycje i umożliwia poznawanie zbiorów muzealnych z każdego zakątka globu poprzez Internet.

Wirtualne Muzeum Powstania Warszawskiego

Było pierwszą polską placówką interaktywną i jednym z najnowocześniejszych tego typu rozwiązań na świecie. Stworzone zostało w 2008 roku przy wsparciu naszej Fundacji (wtedy pod nazwą Fundacja Grupy TP) i Wirtualnej Polski.

Wirtualna wycieczka po muzeum to nie tylko oglądanie trójwymiarowych eksponatów, ale również nagrania wspomnień powstańców, bogata biblioteka materiałów mówiących o Powstaniu, archiwa oraz filmy z tego okresu. Za pomocą interaktywnej kamery użytkownicy platformy mogli przejść cały szlak walk powstańczych i sami zdecydować o kierunku zwiedzania. Dostępnych było około 500 eksponatów i 1000 fotografii., pozwalając  zrozumieć tamte lata i pełniej doświadczać ich atmosfery.

• W ciągu pierwszych trzech miesięcy funkcjonowania portal odwiedziło prawie 450 tys. internautów.
      • Do końca 2011 roku na stronie dokonano 3 203 707 odsłon.
      • Projekt został doceniony przez ekspertów – w 2008 roku nagrodzono go na Webstarfestival (prestiżowy konkurs na najlepsze strony www) w kategorii Kultura, a w 2009 roku nominowano go do nagrody WorldSummitAwards. W 2009 roku za wsparcie tego projektu otrzymaliśmy nagrodę Dobroczyńcy Kultury przyznawaną przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wirtualny Sztetl

Innym wirtualnym projektem, który w 2008 roku zyskał wsparcie naszej Fundacji jest Wirtualny Sztetl według pomysłu Muzeum Historii Żydów Polskich.

To portal, dzięki któremu młodzi ludzie, mieszkańcy małych miast, mogli poznać i badać nieznaną dotąd historię polskich Żydów, która przed wojną koncentrowała się w miasteczkach (w języku jidysz: sztetl). Witryna stanowiła przestrzeń o charakterze społecznym, będąc strefą spotkań tych, którzy jako e-wolontariusze uzupełniali ją o swoje wspomnienia, materiały i wyniki prac badawczych. Wirtualny Sztetl to publiczna baza dokumentów, relacji i okruchów pamięci zgromadzonych w sieci, to zdjęcia, filmy, reprodukcje pocztówek, listów, dokumentów i innych pamiątek oraz informacje o danej miejscowości, jej zabytkach i mieszkańcach. Przygotowano go w języku angielskim, niemieckim, hebrajskim, rosyjskim i białoruskim.

• Do końca 2011 roku portal odwiedziło 1 200 000 użytkowników ze 175 krajów
      • Zarejestrowano ponad 7 mln odsłon.

Portal działa do dziś – także przy wsparciu wielu nowych partnerów.