Wolontariat - Fundacja Orange

wolontariat fundacja orange
  • Wolontariat pracowniczy w Orange

Wśród nas jest wielu ludzi wrażliwych społecznie, którzy chętnie i bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą i dobrą energią z innymi – to wolontariusze.

W ramach wolontariatu firmowego pracownicy Orange Polska angażują się w dobroczynne inicjatywy w całej Polsce. Nasza Fundacja zachęca ich do dzielenia się swoją wiedzą, kompetencjami i pozytywną energią z innymi. Wspieramy także ich własne pomysły na pomaganie.

Wolontariusze angażują się w programy naszej Fundacji oraz w wiele innych wartościowych inicjatyw społecznych. Fundacja Orange zapewnia im wsparcie organizacyjne, merytoryczne i finansowe. Pracownicy Orange mają do dyspozycji specjalną aplikację - aby śledzić na bieżąco akcje, w które mogą się włączać w ramach wolontariatu oraz publikować relacje z prowadzonych projektów.

• Nasi wolontariusze

Nasi wolontariusze działają samodzielnie i w grupach, często również w ramach integracyjnych wyjazdów. Uczą najmłodszych, jak bezpiecznie korzystać z Internetu, radzić sobie z hejtem w sieci, pomagają stawiać pierwsze kroki w obsłudze komputera i wirtualnych narzędzi, wprowadzają dzieci w świat programowania. Ale także poprzez różne aktywności wspierają dzieci w domach dziecka, lokalnych fundacjach i stowarzyszeniach, udzielają się na rzecz społeczności lokalnych – od prac remontowych, przez prowadzenie aukcji charytatywnych, po zbiórki potrzebnych rzeczy.

• Efekty naszej pracy

W ciągu 16 lat pracownicy Orange, jako nasi wolontariusze, przepracowali w projektach społecznych 200 tysięcy godzin. W każdym roku średnio aż 3000 osób angażuje się w nasze inicjatywy charytatywne.

Cieszymy się, że nasza Fundacja może polegać na wolontariuszach i może skutecznie łączyć dobre chęci wolontariuszy z tymi, którzy potrzebują wsparcia.

Aplikacja dla Wolontariuszy Fundacji Orange - Efekty naszej pracy

Ostatnio w Wolontariacie

• Finał akcji Pomagajmy Gigabajtami

W ostatniej edycji „Pomagajmy Gigabajtami” klienci Orange przekazali łącznie aż 600 tysięcy swoich niewykorzystanych gigabajtów. Zamieniamy je na wsparcie dla rodzinnych domów dziecka. Do 50 z nich właśnie trafia pula 100 tabletów. Po wakacjach wesprzemy rodziny w dbaniu o domowe zasady ekranowe. Dziękujemy partnerowi akcji – Fundacji Polki Mogą Wszystko.

Czytaj więcej - Finał akcji Pomagajmy Gigabajtami
  • Wolontariusze z Orange – ludzie z pasją do pomagania

Wolontariat w Orange to duże przedsięwzięcie, dużo wolontariuszy i działań, które niosą mnóstwo dobra. To też cała masa historii. Niedawno przybyło nam 100 kolejnych. O czym mowa? O akcjach społecznych, które wolontariusze – pracownicy Orange organizują co roku! W sumie w ostatnie działania włączyło się 672 wolontariuszy – zobaczcie jakie mieli pomysły na pomaganie.

Czytaj więcej - Wolontariusze z Orange – ludzie z pasją do pomagania
  • Tablety powędrowały do domów dziecka.

Przekazaliśmy 130 tabletów do 30 domów dziecka na Dolnym Śląsku. To efekt akcji „Pomagajmy Gigabajtami”, w której klienci Orange oddawali swoje niewykorzystane pakiety danych na szczytny cel. Wkrótce rusza kolejna edycja.

Czytaj więcej - Tablety powędrowały do domów dziecka.