Wolontariat - Fundacja Orange

wolontariat fundacja orange
  • Wolontariat pracowniczy w Orange

Wśród nas jest wielu ludzi wrażliwych społecznie, którzy chętnie i bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą i dobrą energią z innymi – to wolontariusze.

W ramach wolontariatu firmowego pracownicy Orange Polska angażują się w dobroczynne inicjatywy w całej Polsce. Nasza Fundacja zachęca ich do dzielenia się swoją wiedzą, kompetencjami i pozytywną energią z innymi. Wspieramy także ich własne pomysły na pomaganie.

Wolontariusze angażują się w programy naszej Fundacji oraz w wiele innych wartościowych inicjatyw społecznych. Fundacja Orange zapewnia im wsparcie organizacyjne, merytoryczne i finansowe. Pracownicy Orange mają do dyspozycji specjalną aplikację - aby śledzić na bieżąco akcje, w które mogą się włączać w ramach wolontariatu oraz publikować relacje z prowadzonych projektów.

• Nasi wolontariusze

Nasi wolontariusze działają samodzielnie i w grupach, często również w ramach integracyjnych wyjazdów. Uczą najmłodszych, jak bezpiecznie korzystać z Internetu, radzić sobie z hejtem w sieci, pomagają stawiać pierwsze kroki w obsłudze komputera i wirtualnych narzędzi, wprowadzają dzieci w świat programowania. Ale także poprzez różne aktywności wspierają dzieci w domach dziecka, lokalnych fundacjach i stowarzyszeniach, udzielają się na rzecz społeczności lokalnych – od prac remontowych, przez prowadzenie aukcji charytatywnych, po zbiórki potrzebnych rzeczy.

• Efekty naszej pracy

W ciągu 16 lat pracownicy Orange, jako nasi wolontariusze, przepracowali w projektach społecznych 200 tysięcy godzin. W każdym roku średnio aż 3000 osób angażuje się w nasze inicjatywy charytatywne.

Cieszymy się, że nasza Fundacja może polegać na wolontariuszach i może skutecznie łączyć dobre chęci wolontariuszy z tymi, którzy potrzebują wsparcia.

Aplikacja dla Wolontariuszy Fundacji Orange - Efekty naszej pracy

Ostatnio w Wolontariacie

• Tablety powędrowały do domów dziecka.

Przekazaliśmy 130 tabletów do 30 domów dziecka na Dolnym Śląsku. To efekt akcji „Pomagajmy Gigabajtami”, w której klienci Orange oddawali swoje niewykorzystane pakiety danych na szczytny cel. Wkrótce rusza kolejna edycja.

Czytaj więcej - Tablety powędrowały do domów dziecka.
  • Wolontariusze – czym skorupka …

Wolontariusze, to ogromna siła naszej organizacji. Rocznie w pomaganie innym angażuje się ok 3 500 pracowników Orange Polska. Czy wiecie, że do wolontariatu zapraszamy także praktykantów? Dlaczego – bo uważamy, że działając społecznie uczymy się i poznajemy w podobny sposób jak w innych działaniach projektowych. Dodatkowo wpływamy na nasze otoczenie!

Czytaj więcej - Wolontariusze – czym skorupka …
  • Jak działaliśmy dla innych w trakcie pandemii [WYNIKI BADAŃ]

Mówienie o tym, że czas lockdownu podczas COVID-19 jest dla wielu osób trudny, jest truizmem. Pandemia jednak wyzwoliła w wielu osobach dobre cechy, które owocują wspieraniem innych, szczególnie tych, którzy są szczególnie zagrożeni skutkami wirusa.

Czytaj więcej - Jak działaliśmy dla innych w trakcie pandemii [WYNIKI BADAŃ]