MegaMisja - Fundacja Orange

MegaMisja

• Edukacja cyfrowa w klasach 1-3

MegaMisja to 10-miesięczny cykl zajęć dla klas 1-3 szkół podstawowych, który powstał po to, żeby pomóc dzieciom zadbać o swoją równowagę i bezpieczeństwo online.

Z nami kształtują zdrowe nawyki cyfrowe i uczą się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, przestrzegać netykiety, praw autorskich, jak znaleźć wiarygodne informacje w sieci, dbać o internetowe maniery, zabezpieczać urządzania i jak zachować umiar w spędzaniu czasu online. To nie tyle kwestia technicznych umiejętności, co odpowiedzialnego podejścia do korzystania z technologii.

Honorowym Ambasadorem MegaMisji jest Grzegorz Kasdepke, autor popularnych książek dla dzieci.

• Jak to działa?

Zajęcia MegaMisji prowadzą nauczyciele i wychowawcy w szkolnej świetlicy lub na lekcjach (cykl  zgodny z podstawą programową). Nasza Fundacja przygotowuje ich do tej roli, dostarcza gotowe scenariusze zajęć, filmy i porady ekspertów. Każdy prowadzący ma dostęp do nich poprzez nadane konto w portalu megamisja.pl

Za realizację kolejnych zajęć szkoły dostają nagrody: tablety, gry książki i inne materiały.

Lekcja zaczyna się krótką bajką o Cyfrowym Laboratorium, w którym narozrabiał pewien Psotnik. Dzieci pomagają bohaterom naprawić jego szkody, a przy tym rozwiązują zagadki i uczą się zasad bezpieczeństwa w sieci. Dzięki tej bajce i grywalizacji, chętniej angażują się w zajęcia i czekają na kolejne przygody. W MegaMisji stawiamy na dyskusję, zabawę i współpracę między uczniami.

• Jak się zgłosić?

Prowadzimy otwarty nabór szkół – co roku w kwietniu-maju. Chętna placówka nagrywa krótki film zapraszający MegaMisję do ich szkoły i wypełnia formularz. Komisja konkursowa wybiera najciekawsze zgłoszenia i zaprasza szkoły do udziału w programie. Rok szkolny 2019/2020 to czwarta edycja programu. Łącznie z zajęć skorzystało już 27 000 dzieci w prawie 1 000 szkół.

Nowość! Wasza szkoła nie zakwalifikowała się do programu? Nic straconego! Ze scenariuszy MegaMisji może teraz skorzystać każda placówka i realizować je w dowolnym czasie i kolejności.

Otwarta MegaMisja

Nowość! MegaMisja w domu z rodzicami? Pobierz darmową aplikację edukacyjną dla dzieci, aby poznały kilka ważnych zasad młodego internauty.

MegaMisja z Psotnikiem

Ostatnio w MegaMisji