MegaMisja - Nasze programy - Fundacja Orange

• klasy 1-3
  • 10 miesięcy zajęć

Czym jest MegaMisja?

MegaMisja to 10-miesięczny cykl zajęć dla klas 1-3 szkół podstawowych, który powstał po to, żeby pomóc dzieciom zadbać o swoją równowagę i bezpieczeństwo online.

Z nami dzieci kształtują zdrowe nawyki cyfrowe

i uczą się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, przestrzegać netykiety, praw autorskich, jak znaleźć wiarygodne informacje w sieci, dbać o internetowe maniery, zabezpieczać urządzania i jak zachować umiar w spędzaniu czasu online. To nie tyle kwestia technicznych umiejętności, co odpowiedzialnego podejścia do korzystania z technologii.

Jak to działa?

Zajęcia MegaMisji prowadzą nauczyciele i wychowawcy w szkolnej świetlicy lub na lekcjach (cykl  zgodny z podstawą programową). Nasza Fundacja przygotowuje ich do tej roli, dostarcza gotowe scenariusze zajęć, filmy i porady ekspertów. Każdy prowadzący ma dostęp do nich poprzez nadane konto w portalu megamisja.pl

Za realizację kolejnych zajęć szkoły dostają nagrody: tablety, gry książki i inne materiały.

Lekcja zaczyna się krótką bajką o Cyfrowym Laboratorium, w którym narozrabiał pewien Psotnik. Dzieci pomagają bohaterom naprawić jego szkody, a przy tym rozwiązują zagadki i uczą się zasad bezpieczeństwa w sieci. Dzięki tej bajce i grywalizacji, chętniej angażują się w zajęcia i czekają na kolejne przygody. W MegaMisji stawiamy na dyskusję, zabawę i współpracę między uczniami.

Jak zgłosić szkołę?

Prowadzimy otwarty nabór szkół – co roku w kwietniu i maju. Chętna placówka przygotowuje zadanie konkursowe i wypełnia formularz. Komisja konkursowa wybiera najciekawsze zgłoszenia i zaprasza szkoły do udziału w programie.