Nasze programy - Fundacja Orange

Nasze programy

• MegaMisja

Choć dzieci często dosyć sprawnie obsługują technologie cyfrowe, techniczne umiejętności to nie wszystko, aby były bezpieczne w Internecie. Warto przygotować najmłodszych do świadomego korzystania z technologii i nauczyć ich ważnych zasad bezpieczeństwa w sieci. Można to zrobić poprzez zabawę w grupie, w szkolnej świetlicy, gdzie spędzają dużo czasu poza lekcjami.

Wejdź - MegaMisja
  • #SuperKoderzy

#SuperKoderzy to ogólnopolski program edukacyjny Fundacji Orange, którego kluczowym elementem jest nauka programowania. Adresowany jest do szkół podstawowych oraz uczniów w wieku 9–12 lat. W czasie trwania programu dzieci uczą się programowania, podstaw robotyki i poznają świat nowych technologii nie tylko na informatyce, ale również na lekcjach przyrody, historii, języka polskiego czy muzyki.

Wejdź - #SuperKoderzy
  • Pracownie Orange

W społecznościach lokalnych drzemie wielka energia do wspólnych działań. Sojusznikami w jej wyzwalaniu mogą być Internet i nowe technologie. Wykorzystywane w kreatywny sposób pomagają ludziom zmieniać otoczenie na lepsze. Dlatego w małych miastach i wsiach otwieramy oraz pomagamy prowadzić Pracownie Orange.

Wejdź - Pracownie Orange
  • FabLab powered by Orange

To miejsce stworzone samym centrum Warszawy przez nas i Stowarzyszenie Robisz.to. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak twórczo korzystać z nowych technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte zarówno dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od ich umiejętności i posiadanego doświadczenia.

Wejdź - FabLab powered by Orange
  • Wolontariat pracowniczy

Wśród nas jest wiele ludzi wrażliwych społecznie, którzy chętnie i bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą i dobrą energią z innymi – to wolontariusze.
    W ramach wolontariatu firmowego pracownicy Orange Polska angażują się w dobroczynne inicjatywy w całej Polsce. Nasza Fundacja zachęca ich do dzielenia się swoją wiedzą, kompetencjami i pozytywna energią z innymi. Wspieramy także ich własne pomysły na pomaganie.

Wejdź - Wolontariat pracowniczy
  • Zaprogramuj Przyszłość

Fundacja Orange i Stowarzyszenie Mistrzowie Kodowania uczą podstaw programowania dwadzieścia tysięcy uczniów z klas 1-3 szkół podstawowych z niewielkich miejscowości i wsi. Zajęcia odbywają się w ramach 9 projektów „Zaprogramuj Przyszłość”, które uzyskały dofinansowanie z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. W pierwszym etapie trenerzy przygotowali ponad 1200 nauczycieli z blisko 230 szkół do prowadzenia lekcji z programowania i wykorzystania umiejętności cyfrowych w praktyce.

Wejdź - Zaprogramuj Przyszłość

Inne projekty