Wolontariusze na dobre i złe - Fundacja Orange

Wolontariusze na dobre i złe

80 projektów wolontariackich, blisko 400 pracowników Orange zaangażowanych w pomaganie i prawie 15 tys. osób, do którzy trafiło ich wsparcie. Chociaż na początku epidemii myśleliśmy, że wolontariusze z Orange nie będą mogli działać, szybko udało się znaleźć „plan B” i być tam, gdzie było to potrzebne.

• Covid pokrzyżował wiele naszych planów, także tych związanych z wolontariatem. Zazwyczaj pracownicy Orange jako wolontariusze naszej fundacji ruszają na wiosnę remontować, porządkować, organizować pikniki, odnawiać place zabaw, wspierać dzieci i młodzież w trudniejszej sytuacji. Bardzo często wracają do placówek z którymi współpracują od lat. Są to inicjatywy, które przyciągają dużo ludzi, współpracowników, pozwalają budować relacje, razem działać i przeżywać emocje płynące z pomagania. Tym razem było inaczej. Wszystko, co sprawdzone i znane, nagle przestało być możliwe.

Inaczej, ale też dobrze

Szybko zrozumieliśmy, że musimy zmienić nasz wolontariat  i dostosować do warunków pandemii. Okazało się to naturalne, bo wolontariusze, którzy na co dzień są pracownikami Orange, chcieli i byli gotowi pomóc w walce z epidemią. Co zrobili?

80 projektów, które zrealizowali w całej Polsce to przede wszystkim wsparcie dla:

Medyków i domów pomocy społecznej – wolontariusze uszyli tysiące maseczek, wyprodukowali blisko tysiąc przyłbic na drukarkach 3 D, dostarczyli do szpitali i domów pomocy społecznej środki ochrony osobistej i płyny do dezynfekcji,  zorganizowali też obiady dla personelu medycznego walczącego na pierwszej linii z Covid–19.

Dzieci i młodzieży  - to dla wolontariuszy zawsze ważna grupa. Po zamknięciu szkół najważniejszą potrzebą było zapewnienie dostępu do nauki zdalnej w domach dziecka, świetlicach środowiskowych i rodzinach zastępczych. Wolontariusze organizowali sprzęt, dzięki któremu dzieciaki mogły się uczyć. Ponadto zadbali, żeby dzieci miały wystarczającą ilość materiałów plastycznych , biurowych oraz sprzęt sportowy – tak, żeby przetrwać czas w którym wszystkie zajęcia sportowe i dodatkowe były odwołane.

Seniorów – najbardziej narażona na zakażenie grupa została także otoczona wsparciem. Na przykład grupa wolontariuszy z Tychów przygotowała dla nich paczki z artykułami spożywczymi i środkami czystości, pracownicy salonów Orange ze Śląska już w pierwszych dniach epidemii zaczęli szyć maseczki, które przekazywali Domom Pomocy Społecznej i wszystkim seniorom, którzy ich potrzebowali.

Wolontariusz - brzmi dumnie

Nasi wolontariusze to niezwykłe osoby. Z wielką energią i zapałem. Chociaż był to czas trudny dla wszystkich – oni mieli na tyle otwarte oczy i serca, żeby zobaczyć w tym wszystkim potrzeby innych. To budujące i pokazuje, że wolontariat w Orange w który angażuje się blisko 3 500 osób rocznie, to coś więcej niż działania akcyjne. To chęć zmiany rzeczywistości na lepsze i bycia razem na dobre i na złe.

Pamiętajcie, że #JesteśmyzWami i bądźcie zdrowi!