Wolontariusze naszej Fundacji działają dla Ukrainy - Fundacja Orange

Wolontariusze naszej Fundacji działają dla Ukrainy

W ostatnich tygodniach trudno jest czasem oderwać myśli od tragedii, która dzieje się za naszą wschodnią granicą. Jednak wspaniałym światełkiem i powodem do wzruszeń są wspaniali ludzie, tysiące dzielnych osób, które przeznaczają swój czas, umiejętności czy pieniądze na rzecz przyjaciół z Ukrainy. Wolontariusze Fundacji Orange - pracownicy Orange również nie zawiedli i chcielibyśmy im tutaj z całego serca podziękować.

Gdybyśmy mieli wskazać wyjątkową rzecz, którą zrobili wolontariusze Fundacji Orange… nie moglibyśmy takiej wybrać. Działają oni nieprzerwanie od dwóch tygodni, od samego ataku Rosji na Ukrainę. Na tę chwilę w liczbach wygląda to tak:

• realizowane jest 95 projektów pomocowych
  • zaangażowanych jest 686 wolontariuszek i wolontariuszy z Orange

Te liczby stale rosną, więc jest duża szansa, że jak będziecie to czytać, okażą się one nieaktualne :)

Co robią wolontariuszki i wolontariusze?

• wyposażają miejsca pobytu uchodźców w niezbędne rzeczy, a szpitale, do których przybywają uchodźcy - w translatory,
  • organizują zajęcia sportowe i przygotowują wyprawki do szkoły dla dzieci z Ukrainy,
  • ekipa z Lubawki przygotowuje pikniki integracyjne dla dzieci polskich i ukraińskich wraz z animacjami językowymi,
  • wolontariusze z Przemyśla w porozumieniu z Urzędem Miasta doposażają w łóżka, pościel itp. miejsca, w których będą mieszkać Ukraińcy i Ukrainki,
  • grupa z Jeleniej Góry koordynuje wolontariatem prawie w całym mieście. Stworzyła też na szybko aplikację do łączenia potrzeb z osobami, które chcą pomagać.

Wiele inicjatyw dotyczy zabezpieczenia bieżących potrzeb - zakupu i transportu jedzenia, kosmetyków, ubrań czy leków. Wolontariusze działają z lokalnymi organizacjami, instytucjami publicznymi i samorządowymi. Realizację tych akcji Fundacja Orange wspiera finansowo i organizacyjnie.

Dziękujemy, jesteście niezastąpieni

Drodzy wolontariusze i wolontariuszki, bardzo Wam dziękujemy - za Wasze serce, oddanie, gotowość i wrażliwość na potrzeby drugiego człowieka. Dziękujemy, że po raz kolejny angażujecie się w ważne wydarzenia i jesteście z tymi, którzy potrzebują Waszego wsparcia.

W imieniu Fundacji Orange dziękujemy też pracownikom, którzy działają poza programem wolontariatu, organizując rzeczowe zbiórki, transporty, opiekę i pomoc dla osób z Ukrainy. Tym z Was pomagającym uchodźcom w udostępnionych środkach szkoleniowych Orange czy goszczących ich we własnych domach.