Rzeczpospolita Internetowa [2006-2009] - Fundacja Orange
Fundacja

Rzeczpospolita Internetowa [2006-2009]

Program grantowy ogłoszony w maju 2006 roku z inicjatywy naszej Fundacji i Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), który jest największą agendą ONZ wspierającą państwa w poszerzaniu dostępu do wiedzy i zasobów pozwalających na budowanie lepszych warunków życia dla obywateli.

Stworzyliśmy go z myślą o wzmacnianiu aktywności lokalnej i wyrównywaniu szans życiowych i edukacyjnych mieszkańców wsi. Chcieliśmy inspirować małe lokalne społeczności, aby wykorzystywały internet do rozwoju swojego regionu i działania na rzecz wspólnego dobra i aby mieszkańcy rozwijali swoje cyfrowe kompetencje.

Zależało nam także na:

• promowaniu szkół, świetlic i bibliotek jako lokalnych miejsc dostępu do internetu,
      • promowaniu międzysektorowej współpracy i stymulowaniu rozwoju lokalnego.

Program realizowany był w trzech obszarach tematycznych: 1.edukacja i rozwój, 2.nasz region, 3.integracja i tolerancja.

Podczas dwóch edycji Rzeczpospolitej Internetowej (2006/2007, 2007/2008) małe społeczności gminne stworzyły liczne, ciekawe i nietuzinkowe inicjatywy wykorzystujące Internet jako źródło informacji i narzędzie wspomagające ich rozwój. Projekty toczyły się w każdym województwie.

Rezultaty programu:

Udział w tych projektach sprawił, że mieszkańcy zaczęli wykorzystywać Internet jako narzędzie służące do nauki, rozwoju osobistego, a także promocji swojego regionu.

• 170 gmin otrzymało wsparcie finansowe na realizację autorskich projektów rozwiązujących dany problem w gminie.
      • Przekazaliśmy granty po 15-30 tys. zł oraz zestawy sprzętu multimedialnego o łącznej wartości 5,3 mln zł.
      • Objęliśmy łącznie 60 tys. beneficjentów - mieszkańców bezpośrednio korzystających z efektów lokalnych inicjatywy
      • Każdy z projektów skupiony był wokół konkretnej potrzeby społecznej czy wyzwania, które stało przed daną gminą.
      • Nad ich przebiegiem czuwały oddolnie powołane Grupy Działania (od 5 do 30 osób) przy szkołach, bibliotekach publicznych, lokalnych organizacjach pozarządowych lub innych ośrodkach. 16 Grup przekształciło się w organizacje pozarządowe (stowarzyszenia, fundacje).
      • Powstało 200 stron internetowych promujących przedsięwzięcia Grup Działania, przeprowadzono 680 szkoleń, z czego 70% z nich dotyczyło sposobów wykorzystania nowych technologii.
      • Przygotowano 210 świetlic, wiejskich centrów lub kafejek internetowych, w których mieszkańcy mogli korzystać z bezpłatnego dostępu do Internetu. W tamtym czasie było to bardzo potrzebne.

Patronat I edycji: Prezes Rady Ministrów, Organizacja Narodów Zjednoczonych.
      Patronat II edycji: Ministerstwo Rozwoju Regionalnego