Dźwięki marzeń - Fundacja Orange
Fundacja

Dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

• O programieDźwięki Marzeń to realizowany w latach 2005-2017 ogólnopolski program rehabilitacji małych dzieci z wadą słuchu. Dzięki udziałowi w nim ponad 3 tys. niesłyszących dzieci oraz ich rodzin skorzystało z profesjonalnej, całkowicie nieodpłatnej i prowadzonej w warunkach domowych, terapii słuchu i mowy.Zobacz materiały dla terapeutów:Zobacz materiały do pracy z dzieckiem - O programie - otwiera się w nowym oknie
      • Nasi podopieczni W ramach projektu funkcjonowały Banki Aparatów Słuchowych, w których użyczano najmłodszym ich pierwsze aparaty słuchowe. Z myślą o niesłyszących maluchach organizowano także letnie turnusy rehabilitacyjne, zaś dla współpracujących z Fundacją Orange specjalistów - konferencje i szkolenia. Wszystko po to, by wspierać rozwój niesłyszących dzieci oraz dać im szansę na udział w życiu społecznym i dalszej edukacji: przedszkolnej i szkolnej. W roku 2017 z profesjonalnej terapii skorzystała ostatnia grupa 90 dzieci. Ambasadorką programu była Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących.