Lekcja:Enter - Fundacja Orange

Lekcja:Enter

• Projekt edukacji cyfrowej dla nauczycieli

Jak zmieniać szkoły na lepsze dzięki technologiom? Lekcja:Enter powstała, żeby wspierać szkoły i nauczycieli w prowadzeniu atrakcyjnych, nowoczesnych lekcji, z wykorzystaniem e-zasobów i nowych technologii. W ciągu 4 lat w szkoleniach weźmie udział ponad 75 000 nauczycieli z całego kraju. Projekt finansowany jest ze środków UE. Prowadzimy go wspólnie z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego oraz Instytutem Spraw Publicznych.

• Dołącz do nas!

"Lekcja:Enter” to projekt edukacji cyfrowej w ramach którego prowadzone są bezpłatne szkolenia dla nauczycieli i nauczycielek oraz kadry kierowniczej szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Jego celem jest zmiana sposobu dotychczasowego prowadzenia lekcji przez nauczycieli, poprzez pokazanie im korzyści z wykorzystywania narzędzi cyfrowych, TIK i aktywizujących metod nauczania.

• Szkolenia  przeznaczone  są dla  nauczycieli  edukacji  wczesnoszkolnej, przedmiotów matematyczno-przyrodniczych, humanistycznych, artystycznych i informatycznych  w szkołach podstawowych i średnich. Każdy z nich, wykorzystując nowe umiejętności, będzie mógł zmienić sposób swojej pracy z dziećmi i młodzieżą, opierając nowoczesnych metodach nauczania, a nowych technologii używać kreatywnie i skutecznie, prezentując uczniom ich wartościowe strony.

Więcej informacji o projekcie www.lekcjaenter.pl

Dofinansowanie na realizację projektu przyznane przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa w ramach działania 3.1 „Działania szkoleniowe na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

Partnerzy programu:

Finanse:

Wartość projektu: 48 955 499,00 PLN

Wkład Funduszy Europejskich: 41 431 038,79 PLN

Ostatnio w Lekcja: Enter

• Nauczycielka etyki zwyciężczynią konkursu Nauczyciel Jutr@

Znamy zwyciężczynię konkursu Nauczyciel Jutr@, który nasza Fundacja organizuje z Głosem Nauczycielskim. Nowa inicjatywa wyróżnia pedagoga, który rozwija swoje kompetencje, aby lepiej rozumieć potrzeby uczniów wychowanych w cyfrowym świecie. Podąża za nimi a zajęcia opiera na dobrej relacji. Wyróżnienie w konkursie Nauczyciel Jutr@ otrzymała Joanna Mikusek – Przystajko nauczycielka etyki w Społecznym Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Kudowie Zdroju.

Czytaj więcej - Nauczycielka etyki zwyciężczynią konkursu Nauczyciel Jutr@
  • Przedstawiamy finalistów konkursu Nauczyciel Jutr@

Już we wtorek 12 października podczas uroczystej gali, poznamy zwycięzcę lub zwyciężczynię konkursu Nauczyciel Jutr@, który nasza fundacja organizuje z Głosem Nauczycielskim. Kilka dni przed finałem przedstawiamy piątkę finalistów, a wszystkim którzy nadesłali swoje zgłoszenia serdecznie dziękujemy i gratulujemy pasji, którą wkładają w swoją pracę.

Czytaj więcej - Przedstawiamy finalistów konkursu Nauczyciel Jutr@
  • Znamy nominowanych do Nauczyciela Jutr@

Do konkursu Nauczyciel Jutr@ zgłoszonych zostało ponad 300 nauczycielek i nauczycieli z całej Polski! Ze zgłoszeń, które spełniły wymogi formalne jury wybrało pięć osób, które już 12 października dowiedzą się, kto z nich został Nauczycielem Jutr@

Czytaj więcej - Znamy nominowanych do Nauczyciela Jutr@