Spojrzenie w przyszłość w Pracowniach Orange - Dla mediów - Fundacja Orange

Spojrzenie w przyszłość w Pracowniach Orange

Pracownie Orange to multimedialne świetlice, gdzie każdy bez względu na wiek może rozwinąć swoje multimedialne kompetencje. Podczas tegorocznego Tygodnia Pracowni Orange, Liderzy wspólnie z bywalcami przewidywali przyszłość i rozwój technologii w otaczającej ich rzeczywistości. Swoje pomysły zebrali w prace konkursowe „Nasza miejscowość 2050”. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody, takie jak: spotkanie z aktorką Anną Guzik, Robot Photon, warsztaty VR i kurs montażu filmów.

Z internetu korzysta co najmniej raz w tygodniu już 67% dorosłych Polaków, przy czym w największych miastach to 79% - na wsiach aż o 20% mniej. Ponadto, dostęp do oferty edukacyjnej nastawionej na podnoszenie cyfrowych kompetencji jest na wsiach o wiele skromniejszy.

Aby wzbogacić tę ofertę, Fundacja Orange organizuje szereg działań skierowanych do mieszkańców małych miejscowości. W założonych i wspieranych przez nią multimedialnych świetlicach zorganizowano Tydzień Pracowni Orange. Była to idealna okazja, by lokalni liderzy zaprezentowali swoje dokonania i zachęcili nowych gości do odwiedzenia pracowni.

Tegoroczny Tydzień Pracowni Orange trwał w całym kraju od 28 listopada do 5 grudnia, a jego hasłem przewodnim było „Zajrzyj do przyszłości”. Jednym z głównych wyzwań Tygodnia Pracowni Orange był konkurs „Nasza miejscowość 2050”, który polegał na udzieleniu odpowiedzi na pytanie: „Jaka przyszłość czeka mieszkańca Waszej miejscowości w 2050 roku?”. Celem konkursu było zwrócenie uwagi lokalnych społeczności na zmiany, które coraz szybciej zachodzą w otaczającym świecie: zarówno pod kątem rozwoju nowoczesnych technologii, jak i zmian środowiskowych. Zachętą do uczestnictwa były natomiast atrakcyjne nagrody. Zwycięskie pracownie, w zależności od zajętego miejsca, między innymi wezmą udział w fascynującej lekcji o kosmosie z wykorzystaniem technologii VR (wirtualnej rzeczywistości) oraz zajęciach z robotem edukacyjnym Photon wprowadzającym dzieci do nauki o programowaniu. Z wizytą do Pracowni, która zajęła pierwsze, wybierze się natomiast była ambasadorska programu, znana polska aktorka – Anna Guzik.

Liderzy Pracowni wraz z dziećmi i młodzieżą przygotowali prace, opierające się na technikach związanych z rysunkiem, prezentacją i filmem, z których każdą wyróżniał indywidualny zamysł i styl. Jury konkursowe oceniając zgłoszenia nie miało łatwego zadania, jednak trakcie wybierania zwycięzców kierowało się wcześniej ustalonymi kryteriami, wśród których znalazły się: trafność obserwacji, nowoczesna forma przekazu oraz odniesienie do lokalnej tradycji.

– Staramy się wyobrazić sobie, jak nasze życie, bez względu na to, gdzie jesteśmy, będzie mogło wyglądać za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Temu dedykowane są różnego rodzaju zajęcia z robotami, warsztaty graficzne, zajęcia z bezpiecznego korzystania z internetu. W ten sposób chcemy wypromować otwartość na nowe technologie w niewielkich ośrodkach. To język przyszłości, którego wszyscy musimy się nauczyć – w wywiadzie dla Newserii mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Pracownia Orange w Rytlu (woj. pomorskie) przygotowując futurystyczny filmik z udziałem lokalnej młodzieży. Możemy w nim zobaczyć, jak młodzi ludzie wyobrażają sobie przyszłość, o czym marzą i w jaki sposób wykorzystywać będą nowe technologie.

Otwarcie Pracowni Orange w Rytlu umożliwiło nam rozwój na wielu płaszczyznach. Dzięki temu mogliśmy stworzyć amatorski teatr, nagrywać wspólnie filmy i montować je później na sprzęcie podarowanym przez Fundacje Orange. Wygrana w konkursie i spotkanie z Panią Anną Guzik będzie niezwykłym wydarzeniem, o którym marzą zarówno nasi młodzi aktorzy, jak i seniorzy oglądający na co dzień Panią Annę w telewizji. Jesteśmy bardzo szczęśliwi!- mówi Małgorzata Kowalewska- Remisz, Liderka Pracowni Orange w Rytlu.

Pracownie Orange to multimedialne świetlice dla lokalnych społeczności. Każda z nich została wyposażona w sprzęt multimedialny: komputery z darmowym dostępem do internetu, konsolę do gier, telewizory LCD. Od początku trwania programu powstało już 100 takich świetlic. W Pracowniach organizowane są liczne szkolenia, warsztaty, zajęcia – zawsze bezpłatne i dostępne dla wszystkich chętnych.

Więcej informacji o pracowniach oraz ich pełna lista znajdują się na stronie https://pracownieorange.pl/

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail: bartlomiej.kuczynski@orange.com  tel. +48 518 278 522