Co robić z dziećmi w czasie pandemii? Poradnik dla rodziców - Fundacja Orange

Co robić z dziećmi w czasie pandemii? Poradnik dla rodziców

Czas szyldem COVID-19 jest trudny dla wszystkich. Próbujemy organizować pracę, naukę i czas wolny. Staramy się jak najlepiej wykorzystać dostępne techniki komunikacji – jednak telekonferencja nie zastąpi osobistego spotkania, lekcja online nie da tyle możliwości co zajęcia na żywo. Dlatego mamy dla Was 10 propozycji na cyfrowe aktywności z dziećmi.

• Koronawirus. Jakie cyfrowe treści zaproponować dzieciom?

1. Naszą listę zaczynamy od dobrej zabawy z edukacją w tle. MegaMisja z Psotnikiem to edukacyjna gra na telefon. Stworzyliśmy ją z myślą o dzieciach w wieku 6-9 lat, które opiekują się sympatycznym Psotnikiem, jednocześnie poznając zasady bezpieczeństwa w internecie i sposoby na mądre korzystanie z technologii. Bez obaw: nie ma nudy, a mechanizmy grywalizacji wciągają użytkowników… do czasu, bo gra sama przypomina o balansie online/ offline i zachęca do odłożenia telefonu. Aplikacja do użycia na iOS i Android.

2. Szukacie czegoś bardziej serio? Khan Academy to propozycja dla starszych dzieci i dorosłych. Międzynarodowa platforma do samodzielnego uczenia się, której polską wersję wspieramy jako partnerzy. Znajdziecie tam zarówno lekcje z historii, sztuki, jak i informatyki. Można określić ją jako nowy model dostarczania wiedzy: education-on-demand, edukacji na życzenie. Więcej informacji: https://fundacja.orange.pl/aktualnosci/artykul/khan-academy-wersja-mobile

3. Zacznijcie programować! nullWszyscy wiemy, że to ważne, ale brakowało czasu, żeby się wgryźć w temat. Może czas kwarantanny jest dobry, by zacząć? Pierwsze kroki naprawdę nie są trudne, a darmowe platformy dają świetne możliwości. Już od 24 marca zapraszamy dzieci w wieku 10-12 lat na cykl webinarów o Scratchu. Szczegółowe informacje znajdziecie pod tym adresem: fundacja.orange.pl/aktualnosci/artykul/zostanwdomu.
    Przeczytajcie też nasze artykuły na ten temat:
    Programowanie dla dzieci. Od czego zacząć naukę?
    Języki programowania dla dzieci. Który będzie odpowiedni?

4. Chcecie wiecej cyfrowych narzędzi? FabLab powered by Orange zaprasza na cykl cyfrowych warsztatów, w czasie których zgłębicie możliwości Scratcha i Tinkercada, poznając możliwości tych aplikacji do modelowania 3D. Wszystko bezpłatnie, bez kupowania drogiego oprogramowania i z własnego domu! Dołączcie do serii warsztatów, przeznaczonych dla młodzieży (12+). Więcej informacji: fablabtwarda.pl/aktualnosci/artykul/wdomu

Jak w czasie koronawirusa korzystać z technologii z dziećmi?

Jesteśmy więcej w domu, szkoły są zamknięte, wielu rodziców pracuje zdalnie. Jak mądrze używać z technologii, by dzieci na tym skorzystały? Przypominamy Wam kilka naszych propozycji:

5. Kurs Bezpiecznie Tu i Tam, który pokaże Wam, gdzie w sieci mogą czaić się niebezpieczeństwa i jak uchronić od nich dzieci. Obowiązkowa pozycja dla każdego rodzica dziecka w wieku 7+.

6. Jesteście głodni wiedzy o technologiach? Potężną dawkę znajdziecie w zakładce Strefa Wiedzy, gdzie publikujemy materiały stworzone dla rodziców przez ekspertów od edukacji i technologii. Znajdziecie tam część dla dzieci i dla rodziców

7. A może widzicie, że sytuacja wymyka się spod kontroli, trudno oderwać dziecko od konsoli czy telefonu, a niegdyś uporządkowany tydzień przeradza się w wieczną sobotę? Porozmawiajcie o domowych zasadach ekranowych. Może Wam w tym pomóc kampania, której jesteśmy partnerem: https://fundacja.orange.pl/aktualnosci/artykul/domowe-zasady-ekranowe

8. Jeśli macie odrobinę twórczego zacięcia, to spróbujcie swoich sił w multimediach. Nawet zamknięci w jednym pokoju możecie wspólnie nakręcić i zmontować świetny film. Kilka porad znajdziecie tutaj:  https://fundacja.orange.pl/blog/wpis/jak-nakrecic-film-o-pierwszych-znakach-wiosny-przewodnik-po-aplikacjach-do-tworzenia-wideo

null