W środę rusza głosowanie na Pracownie Orange! - Aktualności - Fundacja Orange

W środę rusza głosowanie na Pracownie Orange!

Już w środę (4 października) rusza głosowanie internautów. 26 października dowiemy się w jakich 25 miejscach powstaną nowe, multimedialne świetlice ze sprzętem wartym 30 tysięcy złotych.

W pierwszym, już zakończonym etapie, grupy inicjatywne z całej Polski mogły składać autorskie pomysły na Pracownie Orange w swoich miejscowościach. Następnie, komisja konkursowa wyłoniła spośród nich finałowe 64 propozycje. 4 października właśnie te propozycje staną do otwartego głosowania internautów, które potrwa do 20 października.

Oficjalne wyniki ogłosimy 26 października.

Czym są Pracownie Orange?

Pracownia Orange to miejsce, w którym mieszkańcy mogą aktywnie spędzać czas, rozwijając swoje pasje i ucząc się, jak kreatywnie korzystać z nowych technologii. Wszystko to w nowoczesnej przestrzeni, wyposażonej w komputery, urządzenia wielofunkcyjne, konsole, drukarki 3D i zestaw mebli, z bezpłatnym dostępem do internetu. Ich liderzy, przy wsparciu Fundacji Orange, organizują zajęcia i warsztaty, które odpowiadają na różnorodne potrzeby osób w każdym wieku.

<< GŁOSOWANIE ODBYWA SIĘ TUTAJ >>

Jak to działa?

Od początku trwania programu, w całej Polsce, powstało już 77 Pracowni Orange, z których może korzystać do 600 tysięcy osób. Organizowane w nich zajęcia to m.in. kursy korzystania z internetu (prowadzone w 94% świetlic), ale także warsztaty programowania (prowadzone w co trzeciej pracowni), szkolenia z obsługi programów komputerowych, z których szczególnie chętnie korzystają seniorzy, czy zajęcia z prototypowania, robotyki i druku 3d skierowane do dzieci i młodzieży. Tym samym Pracownie zapewniają osobom z niewielkich społeczności innowacyjną edukację cyfrową, na równi z ofertą dostępną dla mieszkańców dużych miast.

Teraz, dzięki obecnie trwającej rekrutacji, liczba Pracowni w całym kraju osiągnie magiczną, trzycyfrową granicę. Zaglądaj na stronę internetową rekrutacji i bądź na bieżąco.