Rusza konkurs dla szkół Bezpiecznie Tu i Tam - Fundacja Orange

Rusza konkurs dla szkół Bezpiecznie Tu i Tam

Do 30 września szkoły mogą zgłaszać swój udział w konkursie Bezpiecznie Tu i Tam. Akcja potrwa do końca marca 2017. Rozpoczęliśmy ją z myślą o dzieciach i rodzicach, by świadomiej i bezpieczniej korzystali z zasobów sieci.

Konkurs z nagrodami

Miło nam poinformować, że dla zwycięskich szkół ufundowaliśmy cenne nagrody: wyposażenie pracowni multimedialnej o wartości 30 000 zł i 10 zestawów sprzętu dydaktycznego o wartości 5000 zł każdy. Jak zdobyć pierwsze miejsce? Wygra najbardziej zaangażowana społeczność szkolna. Przyznajemy punkty za aktywność nauczycieli, uczniów a także rodziców. Punkty policzymy wg specjalnego algorytmu, który wyrównuje szanse wielkich i kameralnych szkół.

Jestem nauczycielem – co mogę zrobić?

Po pierwsze – w porozumieniu z Dyrekcją Szkoły zgłosić placówkę do udziału w konkursie. Zgłoszenia przyjmujemy do 30 września wyłącznie poprzez formularz rejestracji na stronie fundacja.orange.pl/kurs. Wszystkie szkoły otrzymają materiały edukacyjne i dostęp do specjalnie stworzonej platformy internetowej.

Następnie możesz przeprowadzić zajęcia edukacyjne dla uczniów i wykonać 3 zadania konkursowe oraz zachęcić całą społeczność szkolną do udziału w zabawie. W czasie wywiadówki możesz przedstawić rodzicom zasady bezpiecznego korzystania z sieci i zorganizować szkolny piknik Bezpiecznie Tu i Tam.

Jestem uczniem – jak mogę się włączyć?

Weź udział w zajęciach prowadzonych przez nauczyciela. W zadaniach konkursowych możesz też zgłosić swoje prace. Najlepsze z nich nagrodzimy dodatkowo tabletami i gadżetami elektronicznymi, które trafią do autorów. Na koniec zachęć do zabawy całą rodzinę!

Jestem rodzicem. Jak mogę pomóc?

Przyjdź na spotkanie informacyjne o bezpieczeństwie dziecka w sieci organizowane w szkole. Przejdź internetowy kurs Bezpiecznie Tu i Tam. Za każde Wyzwanie otrzymasz punkty!

Zachęcamy wszystkich do zabawy i walki o nagrody. Pamiętamy, że najważniejsze jest bezpieczeństwo naszych najbliższych  także w poznawaniu bezkresnego świata Internetu

Więcej informacji i regulamin znajdziecie na stronie kursu Bezpiecznie Tu i Tam.