Poznaj ambasadora naszego programu - Fundacja Orange

Poznaj ambasadora naszego programu

Grzegorz Kasdepke jest ambsadorem programu MegaMisja.

• Grzegorz Kasdepke to najchętniej czytany polski autor książek dla dzieci. Niemal wszystkie z jego ponad czterdziestu tytułów uzyskały status bestsellera ( m.in. „Kuba i Buba”, „Horror! Czyli skąd się biorą dzieci”, „W moim brzuchu mieszka jakieś zwierzątko”). Sympatię czytelników łączy z uznaniem krytyków, czego dowodem są najważniejsze nagrody literackie, jakie zdobył za swoją twórczość dla najmłodszych (w tym: Nagrodę im. Kornela Makuszyńskiego za Kacperiadę, dwukrotnie nagrodę „Edukacja XXI wiek“ za „Co to znaczy..” oraz „Bon czy ton”, Nagrodę BETA za „Zaskórniaki i inne dziwadła z krainy portfela”, Nagrodę im. Kalimacha za wybitne osiągnięcia w sferze edukacji, nagrodę twórców ZAiKS i inne). Jego książki weszły na listę lektur szkolnych („Ostrożnie”, „Mam prawo!...”, „Mity dla dzieci”), Fundacja ABC Cała Polska Czyta Dzieciom uznała „Detektywa Pozytywkę” za jedną z dziesięciu najlepszych książek dla dzieci minionej dekady (ta sama książka została wpisana na światową listę White Ravens). Współpracuje z Wydawnictwem Nasza Księgarnia, Literatura, Egmont oraz z Narodowym Centrum Kultury. Były redaktor naczelny magazynu dla dzieci „Świerszczyk”. Autor słuchowisk radiowych. Od października 2015 Ambasador programu MegaMisja, propagujący zrównoważone podejście do wykorzystania nowych technologii i ich zastosowania w edukacji wczesnoszkolnej.