Nagrody dla Fundacji Orange w rankingu 30x30 - Fundacja Orange

Nagrody dla Fundacji Orange w rankingu 30x30

Aż 4 projekty Fundacji Orange wyróżnione wśród najlepszych inicjatyw 30-lecia gospodarki wolnorynkowej w Polsce.

• Nagrody dla projektów społecznych Fundacji Orange
  • Miło nam, że po raz kolejny wysiłek w edukację cyfrową został doceniony. Nasze projekty znalazły się na liście trzydziestu najlepszych społecznych projektów biznesu ostatnich trzech dekad. Została ona ogłoszona dziś w Ministerstwie Rozwoju i Inwestycji w czasie konferencji ,,Społeczne wyzwania biznesu po 30 latach gospodarki wolnorynkowej w Polsce”. Eksperci z Forum Odpowiedzialnego Biznesu i Akademii Rozwoju Filantropii docenili 4 nasze projekty.

Wyróżnione zostały:

Pracownie Orange – istniejące od 2012 multimedialne świetlice dla małych miast i wsi. Do dziś powstało już 100 takich placówek w całej Polsce. Są one otwarte dla wszystkich, skupiają i integrują lokalną społeczność. Mieszkańcy otrzymują bezpłatny dostęp do internet, komputerów i sprzętu multimedialnego, a Fundacja Orange regularnie zaprasza ich do udziału w cyfrowych warsztatach, szkoleniach itp.

#SuperKoderzytosposób na naukę kodowania w szkołach podstawowych, w klasach 4-8. Od 2016 roku wprowadzamy zajęcia z programowania nie tylko na informatykę, lecz także na większość przedmiotów w szkołach podstawowych, w tym na język polski, historię czy muzykę. Obecnie inicjatywa działa w 490 szkołach w całej Polsce.

MegaMisja to kompleksowy program edukacji cyfrowej i medialnej. Korzysta z niego 25 000 uczniów z klas 1-3 w 950 szkołach, którzy w czasie 10-miesięcznego cyklu zajęć dowiadują się, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z internetu i mediów. Program został rozpoczęty w 2015 i trwa nadal.

Telefon do Mamyto inicjatywa, którą prowadziliśmy w latach 2003-2015. Polegała na umożliwieniu dzieciom w szpitalach kontaktu z najbliższymi. W tym celu przystosowaliśmy w 1000 szpitali automaty telefoniczne oraz regularnie przesyłaliśmy placówkom bezpłatne karty telefoniczne (w sumie 2 miliony sztuk) dla młodych pacjentów. Tak, aby w tym trudnym czasie mogli skontaktować się z najbliższymi.

Wyróżnienia przyznali THINKTANK i Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym!

Wszystkie nominowane projekty znajdziecie na stronie: https://odpowiedzialnybiznes.pl/aktualno%C5%9Bci/oglaszamy-liste-nominacji-do-rankingu-30-najbardziej-znaczacych-projektow-spolecznych-biznesu/, a listę nagrodzonych tutaj.

Dziękujemy! Fundacja Orange