Telefon do mamy - Fundacja Orange

Telefon do mamy

telefon do mamy
  • o programie telefon do mamy

O programie

Dziecko przebywające w szpitalu potrzebuje mieć kontakt z bliskimi, ważna jest także przestrzeń, w której się znajduje, i możliwości, jakie mu daje.

Czas pomiędzy badaniami i zabiegami nie musi być nudny, warto przeznaczyć go na ciekawe zajęcia edukacyjne, zapewnić dzieciom warunki do rozwoju, nauki i zabawy.

• Rezultaty naszych działań

Telefon do Mamy to program, który realizowany był w latach 20032015. Dzięki niemu dzieci przebywające w szpitalach mogły bezpłatnie dzwonić do swoich bliskich, korzystając z zamontowanych aparatów telefonicznych na oddziałach oraz kart telefonicznych, które wysyłaliśmy do szpitali.

rezultaty telefon do mamy
  • ikonografika telefon do mamy

Dziś, kiedy komunikacja telefoniczna bardzo się zmieniła, a wiele dzieci posiada własny telefon komórkowy, nasza Fundacja wyznaczyła nowe zadania dla swojej działalności na rzecz małych pacjentów szpitali.

Idąc z duchem czasu, w 2009 roku ufundowaliśmy komputery dla 100 szkół przyszpitalnych, a w latach 20122014 roku stworzyliśmy multimedialne stanowiska edukacyjne na 80 oddziałach dziecięcych na terenie całej Polski  Edukacyjne Wyspy Orange. Są one wyposażone w edukacyjne programy, gry, audio-bajki oraz materiały multimedialne, które stymulują wszechstronny rozwój dziecka. Pozwalają ćwiczyć pamięć, koncentrację, koordynację wzrokowo-ruchową i logiczne myślenie.

Dzięki Wyspom pobyt w szpitalu jest dla dzieci bardziej przyjazny i atrakcyjny, a czas między zabiegami wypełnia mądra zabawa. Do działań na rzecz dzieci w szpitalach angażujemy także wolontariuszy z Orange  odwiedzają oni małych pacjentów w szpitalach, prowadzą zajęcia edukacyjne, remontują szpitalne świetlice i zmieniają je w kolorowe Bajkowe Kąciki.