Pracownie Orange - Fundacja Orange

Pracownie Orange

pracownie orange
  • pracownie orange o programie

O Programie

Multimedialne Pracownie Orange – grywalizacja społeczna przy użyciu nowych technologii

W społecznościach lokalnych drzemie wielka energia do wspólnych działań. Sojusznikami w jej wyzwalaniu mogą być internet i nowe technologie. Wykorzystywane w kreatywny sposób pomagają ludziom zmieniać otoczenie na lepsze. Dlatego w małych miastach i wsiach otwieramy oraz pomagamy prowadzić Pracownie Orange.

Pracownie Orange założyliśmy już w 100 małych miejscowościach, aby ułatwić ich mieszkańcom dostęp do informacji, wiedzy i technologii. Świetlice są otwarte dla wszystkich, nie tylko jako miejsce rozwijania kompetencji cyfrowych, ale także jako przestrzeń spotkań, integracji, kursów, warsztatów czy ciekawych wydarzeń.

• Zajęcia i warsztaty dla dzieci i seniorów

Pracownie wyposażyliśmy w komputery, bezpłatny internet, telewizory, drukarki ze skanerami i konsole do gier oraz meble. Ich opiekunów wspieramy w prowadzeniu profesjonalnej i atrakcyjnej świetlicy dla mieszkańców w każdym wieku. Prowadzimy dla nich bezpłatne szkolenia, warsztaty dla dzieci i seniorów, webinaria, coaching, aby wzmocnić ich kompetencje liderskie i umiejętności cyfrowe.

W ostatnim czasie w Pracowniach Orange organizowane są specjalne zajęcia dla dzieci oraz kursy dla młodzieży, na których kursanci poznają m.in.: tajniki obsługi komputera oraz podstawy programowania. Daje to im nie tylko dobry start w przyszłość, ale i możliwość rozwinięcia zdolności analitycznych. Warsztaty łączą się z nabywaniem umiejętności rozwiązywania problemów, precyzyjnego formułowania oraz wyszukiwania informacji. W Pracowniach Orange prowadzone są również zajęcia komputerowe dla seniorów.

warsztaty dla dzieci i seniorów
  • pracownie orange wykluczenie społeczne

Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu poprzez grywalizację społeczną

Opiekunów pracowni zaprosiliśmy także do udziału w grywalizacji społecznej, która poprzez system wyzwań, punktów i medali pozytywnie motywuje ich do działania na rzecz społeczności lokalnej i prowadzenia atrakcyjnej Pracowni Orange w swoim otoczeniu. Do dyspozycji liderów Pracowni Orange oddaliśmy internetową platformę wymiany wiedzy wraz z bazą gotowych do wdrożenia projektów.

W pierwszej edycji programu w 2012 roku wyposażonych zostało 50 świetlic, a w drugiej – w 2015 roku  kolejnych 27, w 2018 roku stworzyliśmy kolejnych 26 Pracowni Orange. Wiele z nich stało się czymś więcej niż "kafejką internetową" i jest dzisiaj ważnym centrum aktywizacji lokalnej społeczności.

Zobacz stronę programu - Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu poprzez grywalizację społeczną

Ostatnio w Pracowniach Orange