#SuperKoderzy - Fundacja Orange

#SuperKoderzy

superkoderzy
  • O programie

#SuperKoderzy to ogólnopolski program edukacyjny Fundacji Orange, którego kluczowym elementem jest nauka programowania. Adresowany jest do szkół podstawowych oraz uczniów w wieku 914 lat. W czasie trwania programu dzieci uczą się programowania, podstaw robotyki i poznają świat nowych technologii nie tylko na informatyce, ale również na lekcjach przyrody, historii, języka polskiego czy muzyki.

Szkoły uczestniczące w #SuperKoderach mają do wyboru jedną z dwunastu ścieżek tematycznych, z których każda zawiera materiały dydaktyczne na co najmniej dwanaście lekcji przygotowanych zgodnie z podstawą programową. Podczas spotkań przyszli #SuperKoderzy uczą się programowania w praktyce i pogłębiają wiedzę z danego przedmiotu. Rozwijają też kreatywność, umiejętność logicznego myślenia i pracy w zespole. Być może w młodych programistach rozbudzą się przyszłe zainteresowania zawodowe. Programista to przecież zawód przyszłości!

• Poszerzamy bazę szkół

Systematycznie zwiększa się liczba szkół, które dołączyły do #SuperKoderów. W pilotażowej edycji w roku szkolnym 2016/2017 było z nami 35 szkół podstawowych z całej Polski, a w samym roku szkolny 2018/2019 uruchomiliśmy program w 170 nowych placówkach. Każda z nich otrzymuje grant na zakup sprzętu komputerowego i pomocy dydaktycznych niezbędnych do prowadzenia zajęć w ramach wybranej ścieżki. Dodatkowo Fundacja Orange zapewnia dwóm nauczycielom z każdej szkoły profesjonalne szkolenie, które przygotowuje ich do przeprowadzenia zajęć, oraz wsparcie doświadczonych edukatorów przez cały czas trwania projektu.

• #SuperKoderzy na świecie

#SuperKoderzy działają nie tylko w Polsce. Każdego roku Orange organizuje serie warsztatów dla dzieci, na których poznają one podstawy Scratcha. Do tej pory zajęcia odbyły się między innymi w Egipcie, Francji, Hiszpanii, Senegalu i Tunezji. Dowiedz się więcej o #SuperKoderach na świecie: http://supercoders.orange.com

Nie trzeba być ekspertem, by dołączyć do #SuperKoderów – wystarczą dobre chęci i otwartość na nowe technologie.

Zobacz stronę programu - #SuperKoderzy na świecie

Ostatnio w #SuperKoderach