#SuperKoderzy - Fundacja Orange

#SuperKoderzy

• Nauka programowania dla dzieci

#SuperKoderzy to 10-miesięczny cykl zajęć dla klas 4-8 szkół podstawowych. To nauka podstaw programowania, robotyki i wielka lekcja o tym, że nowe technologie to nie tylko rozrywka i gry, ale możliwość zdobywania kompetencji, które będą bardzo przydatne w przyszłości.

Program rozwija kreatywność, umiejętność logicznego myślenia i pracy w zespole. Dzieci uczą się kodowania nie tylko na informatyce, ale też na lekcjach matematyki, techniki, przyrody, historii, fizyki, muzyki, języka polskiego, niemieckiego czy angielskiego. Jest też moduł dla szkół specjalnych i klas integracyjnych. Nowe kompetencje zyskują także nauczyciele, a szkoły grant na zakup sprzętów.

• Jak to działa?

Z nami uczniowie składają i programują roboty, stacje pogodowe, kodują interaktywne osie czasu, drzewa genealogiczne, uczą się tworzyć strony www.

Zajęcia prowadzą nauczyciele na różnych przedmiotach szkolnych. Nie muszą być specjalistami od technologii, bo z nami przechodzą cykl szkoleń przygotowujących. Otrzymują też gotowe scenariusze zajęć i pełne wsparcie edukatorów poprzez konto w portalu superkoderzy.pl

Szkoły w #SuperKoderach mają do wyboru jedną z dwunastu ścieżek tematycznych, a każda to materiały na co najmniej dwanaście lekcji opracowanych zgodnie z podstawą programową. Placówka dostaje dofinansowanie na zakup sprzętów multimedialnych.

• Jak się zgłosić?

Chętna szkoła nagrywa krótki film z zaproszeniem #SuperKoderów do siebie i  wypełnia formularz online. Komisja w fundacji wybiera najlepsze aplikacje i zaprasza określoną w regulaminie liczbę szkół do udziału.

Do tej pory z zajęć skorzystało już 10000 dzieci w prawie 500 szkołach.

Zobacz stronę programu - Jak się zgłosić?

Ostatnio w #SuperKoderach

• Ogłaszamy wyniki MegaMisji i #SuperKoderów

Z ponad 1200 zgłoszeń wybraliśmy 300 szkół do naszych programów dla szkół podstawowych. Sprawdź, czy Twoja szkoła się zakwalifikowała.

Czytaj więcej - Ogłaszamy wyniki MegaMisji i #SuperKoderów
  • Wracają Poranki z #SuperKoderami!

Mnóstwo osób pytało, więc odpowiadamy – wracamy! Organizujemy kolejny cykl webinariów dla dzieci z klas 4-6, na których będą mogły uczyć się programować, tworząc własne interaktywne mapy, rysujące rakiety czy aplikację do nauki języków obcych

Czytaj więcej - Wracają Poranki z #SuperKoderami!
  • Zgłoś szkołę i zadbaj z nami o kompetencje cyfrowe uczniów i nauczycieli

Od wielu lat w Fundacji Orange pomagamy zdobywać kompetencje cyfrowe uczniom i nauczycielom. Trudny czas epidemii pokazał że są one niemal niezbędne w codziennym życiu. Dlatego też szczególnie zapraszamy szkoły do udziału w kolejnej edycji naszych flagowych programów edukacyjnych – MegaMisji i #SuperKoderów.

Czytaj więcej - Zgłoś szkołę i zadbaj z nami o kompetencje cyfrowe uczniów i nauczycieli