#SuperKoderzy - Fundacja Orange

#SuperKoderzy

• Nauka programowania dla dzieci

#SuperKoderzy to 10-miesięczny cykl zajęć dla klas 4-8 szkół podstawowych. To nauka podstaw programowania, robotyki i wielka lekcja o tym, że nowe technologie to nie tylko rozrywka i gry, ale możliwość zdobywania kompetencji, które będą bardzo przydatne w przyszłości.

Program rozwija kreatywność, umiejętność logicznego myślenia i pracy w zespole. Dzieci uczą się kodowania nie tylko na informatyce, ale też na lekcjach matematyki, techniki, przyrody, historii, fizyki, muzyki, języka polskiego, niemieckiego czy angielskiego. Jest też moduł dla szkół specjalnych i klas integracyjnych. Nowe kompetencje zyskują także nauczyciele, a szkoły grant na zakup sprzętów.

• Jak to działa?

Z nami uczniowie składają i programują roboty, stacje pogodowe, kodują interaktywne osie czasu, drzewa genealogiczne, uczą się tworzyć strony www.

Zajęcia prowadzą nauczyciele na różnych przedmiotach szkolnych. Nie muszą być specjalistami od technologii, bo z nami przechodzą cykl szkoleń przygotowujących. Otrzymują też gotowe scenariusze zajęć i pełne wsparcie edukatorów poprzez konto w portalu superkoderzy.pl

Szkoły w #SuperKoderach mają do wyboru jedną z dwunastu ścieżek tematycznych, a każda to materiały na co najmniej dwanaście lekcji opracowanych zgodnie z podstawą programową. Placówka dostaje dofinansowanie na zakup sprzętów multimedialnych.

• Jak się zgłosić?

Chętna szkoła nagrywa krótki film z zaproszeniem #SuperKoderów do siebie i  wypełnia formularz online. Komisja w fundacji wybiera najlepsze aplikacje i zaprasza określoną w regulaminie liczbę szkół do udziału.

Do tej pory z zajęć skorzystało już 10000 dzieci w prawie 500 szkołach.

Zobacz stronę programu - Jak się zgłosić?

Ostatnio w #SuperKoderach

• Sprawdź czy Twoja szkoła dostała się do MegaMisji / #SuperKoderów

Komisje konkursowe miały nie lada zadanie – otrzymaliśmy ponad 1100 zgłoszeń! Od września kolejne 280 szkół będzie realizować nasze programy w szkołach z całej Polsce – również z terenów, które dotychczas rzadziej brały udział w naborze.

Czytaj więcej - Sprawdź czy Twoja szkoła dostała się do MegaMisji / #SuperKoderów
  • Digital Youth Forum 2021 nadchodzi

Ależ nie możemy się doczekać! Już 10 czerwca odbędzie się kolejna edycja jednego z najciekawszych wydarzeń dla młodzieży. Forum organizowane jest już od 5 lat, a w tym roku – podobnie jak w zeszłym – całkowicie online.

Czytaj więcej - Digital Youth Forum 2021 nadchodzi
  • Dziękujemy Wam za zgłoszenia do Megamisji i #SuperKoderów!

Zdalne nauczanie nie przeszkodziło Wam w zgłoszeniach do naszych programów – MegaMisji i #SuperKoderów. Ostatecznie trafiło do nas 1122 zgłoszeń! Jest to jeden z wyższych wyników w historii naszych programów!

Czytaj więcej - Dziękujemy Wam za zgłoszenia do Megamisji i #SuperKoderów!