Pierwsza #BurzaMózgów - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Pierwsza #BurzaMózgów

Sztuczna inteligencja jest częścią naszych codziennych aktywności. W związku z tym, warto dowiedzieć się więcej na temat tego, gdzie dokładnie jest wykorzystywana, jak działa oraz jakie korzyści i zagrożenia niesie. Bardzo ważne jest, aby wiedzieli o tym dorośli - zwłaszcza ci, którzy pracują z dziećmi i młodzieżą. W Fundacji Orange zakończyliśmy pierwszą edycję projektu #BurzaMózgów, który wspiera nauczycielki i nauczycieli szkół podstawowych w zrozumieniu tego, czym jest AI oraz w refleksji i w krytycznym podejściu do technologii. Czas na podsumowanie!

AI - dowiedz się więcej!

Sztuczna inteligencja (AI – ang. Artificial Intelligence) odgrywa dzisiaj ważną rolę. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest obok nas. Uczy się tego, co nas interesuje. Czasami podsuwa nam też inne treści - po to, aby sprawdzić naszą reakcję. Tworzy nowe rozwiązania. W mediach trwa (słuszna i potrzebna) dyskusja na temat tego, czy AI wymyka się już spod kontroli i co można zrobić, aby zapobiec takiej sytuacji. Nad szeregiem rozwiązań kontrolnych pracuje Unia Europejska.

W obliczu dynamicznego rozwoju sztucznej inteligencji bardzo ważna jest zatem edukacja, krytyczne podejście, umiejętność rozróżnienia pozytywnych aspektów związanych z Al oraz jej konsekwencji. Wszystko po to, abyśmy mogli w pełni świadomie podejmować decyzje o wielu naszych cyfrowych aktywnościach i znali wpływ AI na nasze życie. Dodatkowo, niezwykle istotne jest to, aby nowoczesne zjawiska świata cyfrowego poznawali nauczycielki i nauczyciele. Dzięki temu mogą oni lepiej rozumieć to, w jakim świecie wychowują się ich uczniowie i uczennice i są w stanie lepiej wspierać ich w budowaniu krytycznej postawy wobec technologii oraz refleksji nad sposobem ich używania.

Projekt #Burza Mózgów

Wykrywanie twarzy w telefonie, asystent głosowy, generowanie tekstu czy podpowiedzi aplikacji i propozycje konkretnych wyników wyszukiwania, to nieprzypadkowe działania. Czasem nie potrafimy rozróżnić, czy to przejaw ludzkiego umysłu, czy ingerencja technologii, ponieważ Al upodabnia swoje działania do...naszych własnych.

Aby pomagać i zachęcać do refleksji nad Al oraz do krytycznego podejścia do technologii, nasza fundacja w ubiegłym roku ruszyła ze specjalnym programem wsparcia. Wspólnie z Lofi Robot stworzyliśmy projekt #BurzaMózgów. To kurs e-learningowy dla nauczycielek i nauczycieli wszystkich przedmiotów szkół podstawowych, uczący tego, jak działa sztuczna inteligencja i jak może ona wpływać na ludzi. Pokazuje zastosowania AI oraz tłumaczy zjawiska i mechanizmy, w których uczestniczymy, kiedy korzystamy z różnych narzędzi cyfrowych. Chętnych do projektu rekrutowaliśmy od listopada 2022. Zgłosiło się aż 1380 osób, co zdecydowanie przerosło nasze oczekiwania.

Kilka tygodni po inauguracji naszej #BurzyMózgów, ChatGPT zaczął bić rekordy swojej popularności. W odpowiednim momencie daliśmy zatem wsparcie nauczycielom i nauczycielkom. W tamtym czasie  rewolucyjna aplikacja wkraczała bowiem także do świata edukacji.

Pierwsze zajęcia tej edycji #BurzyMózgów wystartowały w styczniu 2023 r., a zakończyły się wraz z końcem tego roku szkolnego.

Tuż po tym jak wystartowała pierwsza edycja #BurzyMózgów, rozpoczęła się też ogromna rewolucja, związana z pojawieniem się ChatuGPT. Nagle futurystyczne dotąd wyobrażenia o inteligentnych robotach, z którymi możemy porozmawiać, zaczęły się materializować, a temat sztucznej inteligencji przeniósł się z poziomu technologicznej ciekawostki do poziomu rodzinnych rozmów przy świątecznym stole. W obliczu tak dynamicznych zmian, tym bardziej cieszę się, że główne założenie naszego kursu jest coraz bardziej aktualne. Nie skupiamy się na technicznych umiejętnościach, które z dnia na dzień się dezaktualizują. Zamiast tego, próbujemy raczej uruchomić wyobraźnię i pofantazjować o tym, jak będzie wyglądał świat już za kilka lat. - tłumaczy Maciej Wojnicki, projektant, konstruktor oraz programista z LOFI Robot, autor kursu.

Ostatecznie, z kursu skorzystało 940 osób, a każdy webinar śledziło średnio 250 nauczycieli i nauczycielek. Jak na pierwszą edycję jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni i dziękujemy wszystkim za udział w tej inicjatywie. To dla nas bardzo ważne, że nauczycielki i nauczyciele korzystają z udostępnianych przez nas materiałów, a zdobytą wiedzę przekazują później swoim uczniom i uczennicom. - dodaje Monika Wrońska, koordynatorka programu #BurzaMózgów w Fundacji Orange.

Cieszą nas także wyniki ewaluacji projektu, z której wynika, że 99% ankietowanych osób, które wzięły udział w kursie, są z niego bardzo zadowolone i poleciłyby go innym. Większość ankietowanych oceniło zdobytą wiedzę jako przydatną i wykorzystuje ją w swojej praktyce edukacyjnej.

Zróbmy #Burzę Mózgów

Projekt #BurzaMózgów to nie tylko bezpłatny e-learning o kwestiach technicznych, lecz także dyskusja o zjawisku, jakim jest sztuczna inteligencja w sensie społecznym i etycznym.

Ponadto, biorąc udział w projekcie, nauczyciele i nauczycielki zyskują materiały do pracy z dziećmi i młodzieżą na temat AI. To pomysły na ćwiczenia, dzięki którym nauczycielki i nauczyciele mogą rozmawiać z uczniami i uczennicami o zjawisku sztucznej inteligencji. Biorący udział w projekcie pracownicy sektora edukacji, mają tym samym okazję stać się przewodnikami i przewodniczkami w temacie sztucznej inteligencji w swoim środowisku szkolnym. Mogą tłumaczyć uczniom i uczennicom zjawiska, których urodzeni w cyfrowym świecie często nie poddają refleksji.

Jeżeli chodzi o sztuczną inteligencję, musimy pamiętać, że ona nie funkcjonuje obok nas. To integralna część naszego życia. Dlatego tak ważne jest, abyśmy mogli wejść w dialog z uczniami, którzy mają do czynienia z technologią już w coraz młodszych klasach. Niejednokrotnie to właśnie oni zaskakują nas swoją wiedzą, a w relacji z technologiami często nie mają żadnych barier. Zadaniem nauczycieli jest więc nie tylko edukacja dzieci i młodzieży, lecz także ciągłe poszerzanie własnej wiedzy. Myślę, że to szkolenie przyniesie bardzo pozytywne zmiany. – mówi nauczycielka Ewa, która wzięła udział w kursie.

Poszerzanie wiedzy w tym zakresie to dziś istotny element edukacji, a nawet higieny cyfrowej. Szkoła od zawsze była miejscem rozmów o ważnych w danym czasie zjawiskach. Teraz nie jest inaczej.

Prosto o AI

Nasz e-learning ma przyjazną i przystępną formułę - zagadnienia prezentowane są w krótkich filmach, pogrupowanych w 7 bloków tematycznych. Nie trzeba być pasjonatem czy pasjonatką technologii - wystarczy otwartość na zdobywanie wiedzy, ciekawość świata i chęć rozumienia zjawisk, które dotykają każdego z nas. Kurs budowaliśmy z myślą o nauczycielach i nauczycielkach wszystkich przedmiotów - także humanistycznych.

W omawianym projekcie współpracujemy również z Niepublicznym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli Zyta Czechowska specjalni.pl., którego kompetencje potwierdza specjalny certyfikat.

Chcesz wiedzieć, kiedy ruszamy z zapisami do kolejnej edycji kursu? Odwiedzaj nasze kanały i stronę projektu! Będziemy na bieżąco wracać z informacjami. Serdecznie zapraszamy!