Finał akcji Pomagajmy Gigabajtami - Aktualności - Fundacja Orange

Finał akcji Pomagajmy Gigabajtami

W ostatniej edycji „Pomagajmy Gigabajtami” klienci Orange przekazali łącznie aż 600 tysięcy swoich niewykorzystanych gigabajtów. Zamieniamy je na wsparcie dla rodzinnych domów dziecka. Do 50 z nich właśnie trafia pula 100 tabletów. Po wakacjach wesprzemy rodziny w dbaniu o domowe zasady ekranowe. Dziękujemy partnerowi akcji – Fundacji Polki Mogą Wszystko.
Grupa dzieci siedząca w kółku z połączonymi rękami przed sobą trzymając tableta

Okrzyk Julki po otwarciu paczki: >Ooooo jaaaaa! Ale wielki tablet! I jaki piękny! Ciociu, wpiszesz mi hasło do wi-fi?< Natalka też się bardzo cieszyła, że w razie nauki zdalnej nie będzie musiała dzielić się z nikim tabletem. Pozdrawiamy serdecznie!!!”.

Kiedy takie wiadomości spływają to naszej Fundacji, to robi się milej na sercu. A to efekt akcji pod hasłem: Pomagajmy Gigabajtami. W ostatniej edycji wzięło udział ponad 40 tysięcy klientów Orange. Łącznie przekazali aż 600 tysięcy swoich niewykorzystanych gigabajtów, które zamieniamy na wsparcie dla rodzinnych domów dziecka. Do 50 z nich właśnie trafiły tablety, dzięki którym dzieci będą mogły korzystać z technologii, uczyć się i twórczo spędzać czas. A gdyby nastała potrzeba edukacji zdalnej, mieć swobodny dostęp do odpowiedniego narzędzia. Łącznie wysłaliśmy do rodzin pulę 100 tabletów. Każda z nich ma możliwość skorzystania także z internetu od Orange za darmo na 2 lata.

Ta akcja nabiera pięknego tempa, bo z edycji na edycję przystępuje do niej więcej klientów.

Rodziny objęte akcją wesprzemy też w tym, aby z cyfrowych narzędzi potrafiły korzystać odpowiedzialnie i bezpiecznie. Już po wakacjach zaprosimy ich do udziału w webinarach i dostarczymy materiały edukacyjne. Zależy nam, żeby dzieci znały zasady bezpieczeństwa w internecie, wiedziały, że nie wszystko, co w sieci to prawda, czym jest informacja, a czym reklama. Żeby potrafiły kulturalnie wyrażać opinie, chronić swoją prywatność i dbać o równowagę w korzystaniu z ekranów. A rodzice – żeby wiedzieli, jak je wspierać w mądrym używaniu technologii i dbać o domowe zasady ekranowe w całej rodzinie.

W tej edycji akcji Pomagajmy Gigabajtami bardzo wsparła nas Fundacja Polki Mogą Wszystko, która na co dzień współpracuje z rodzinami zastępczymi i Powiatowymi Centrami Pomocy Rodzinie. Wielkie dzięki dla Fundacji za to, że zadbała, aby nasze wsparcie trafiło do potrzebujących rodzinnych domów dziecka.

W wyniku poprzednich edycji akcji Pomagajmy Gigabajtami wsparliśmy m.in. śląskie domy dziecka i świetlice środowiskowe Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, a także podopiecznych Fundacji Dorastaj z Nami. Pięknie się ta inicjatywa rozpędza i stała częścią społecznego zaangażowania Orange, w które włączają się klienci.

O, i jeszcze jedna wiadomość sprzed chwili na koniec: „Dzień dobry. Tablety dotarły bezpiecznie. Zapakowane były tak pięknie, że nie mogliśmy uwierzyć że to dla nas - tak jak na święta! Dziękujemy”. Mikołaje mają swoich pomocników. W wakacje też ;)