Pracownie Orange - Fundacja Orange

Pracownie Orange

pracownie orange

Zajęcia i warsztaty dla dzieci i seniorów

Pracownie Orange założyliśmy już w 100 małych miejscowościach, aby ułatwić ich mieszkańcom dostęp do informacji, wiedzy i technologii. Świetlice są otwarte dla wszystkich, nie tylko jako miejsce rozwijania kompetencji cyfrowych, ale także jako przestrzeń spotkań, integracji, kursów, warsztatów czy ciekawych wydarzeń.

Pracownie wyposażyliśmy w komputery, bezpłatny Internet, telewizory, drukarki ze skanerami i konsole do gier oraz meble. Ich opiekunów wspieramy w prowadzeniu profesjonalnej i atrakcyjnej świetlicy dla mieszkańców w każdym wieku. Prowadzimy dla nich bezpłatne szkolenia, warsztaty dla dzieci i seniorów, webinaria, coaching, aby wzmocnić ich kompetencje liderskie i umiejętności cyfrowe.

W ostatnim czasie w Pracowniach Orange organizowane są specjalne zajęcia dla dzieci oraz kursy dla młodzieży na których kursancipoznają m.in.: tajniki obsługi komputera oraz podstawy programowania. Daje to im nie tylko dobry start w przyszłość, ale i możliwość rozwinięcia zdolności analitycznych. Warsztaty łączą się z nabywaniem umiejętności rozwiązywania problemów, precyzyjnego formułowania  oraz wyszukiwania informacji. W Pracowniach Orange prowadzone są również zajęcia komputerowe dla seniorów.

Ostatnio w Pracowniach Orange

• Za nami zjazd Pracowni Orange

W dniach 9-10 marca w Warszawie odbywał się zjazd liderów Pracowni Orange z całej Polski. Było Was prawie 100!

Czytaj więcej - Za nami zjazd Pracowni Orange
  • Otworzyliśmy setną Pracownię Orange!

1 lutego, w miejscowości Kozerki, otworzyliśmy symboliczną setną Pracownię Orange. To jedna z 26 nowych, multimedialnych świetlic, które funkcjonują w najmniejszych miastach i wsiach w całej Polsce.

Czytaj więcej - Otworzyliśmy setną Pracownię Orange!
  • Wiemy, gdzie powstaną nowe Pracownie Orange!

Znamy listę 26 miejscowości w całej Polsce, które otrzymają nowoczesną, multimedialną świetlicę dla swojej okolicy. O tym, że nowe Pracownie powstaną właśnie w tych lokalizacjach zadecydowali sami mieszkańcy, którzy z ogromnym zaangażowaniem przez ponad 2,5 tygodnia głosowali w plebiscycie internautów na pomysły zgłoszone przez grupy inicjatywne z ich miejscowości.

Czytaj więcej - Wiemy, gdzie powstaną nowe Pracownie Orange!