Dzień Organizacji Pozarządowych - Fundacja Orange

Dzień Organizacji Pozarządowych

Pomagają, angażują, uczą, a przede wszystkim działają w społecznie ważnych tematach. Zajmują się m.in. edukacją, ochroną praw człowieka, klimatem, wsparciem osób potrzebujących, zagrożonych wykluczeniem – są tam, gdzie pojawiają się wyzwania, problemy i alarmują, podnosząc świadomość społeczną. Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Organizacji Pozarządowych – ważne święto także dla ponad 130 tys. NGO-sów działających w Polsce. To dobry czas, aby zwrócić uwagę na to, czym zajmują się na co dzień, ale także zastanowić się, na którą z nich przekazać 1,5% swojego podatku w rozliczeniu za miniony rok.

Jest wiele NGO-sów, o których na pewno słyszał każdy z nas. Działają na dużą skalę, od lat konsekwentnie realizując swoją misję. Są też takie, które działają zupełnie lokalnie, a ich funkcjonowanie często opiera się o pracę wolontariacką i zaangażowanych liderów. To one często angażują całe społeczności i sprawiają, że w danej miejscowości tak wiele się dzieje. Często są też miejscem pierwszych doświadczeń wolontariatu dla młodych osób, zaszczepiają NGO-sowego „bakcyla”, wspierają też w rozwoju różnych umiejętności, takich jak zarządzanie czy współpraca.

Dzisiaj wszystkie z nich, bez względu na wielkość i pole działania, świętują Światowy Dzień Organizacji Pozarządowych, który został ustanowiony 17 kwietnia 2010 r. przez 12 państw Bałtyckiego Forum Organizacji Pozarządowych. Czemu to ważny dzień? – Bo to dobra okazja, by zainspirować ludzi do aktywnego angażowania się w działalność organizacji pozarządowych, a także zachęcać NGO-sy do realizacji wspólnych przedsięwzięć.

Warto wiedzieć, że...

• W Polsce jest obecnie zarejestrowanych 138 000 organizacji.
  • Zajmują się głównie: sportem, turystyką, rekreacją i hobby (35%), kulturą i sztuką (15%), edukacją i wychowaniem (14%), usługami socjalnymi i pomocą społeczną (7%), ochroną zdrowia (6%), rozwojem lokalnym (6%).
  • Aż 61% organizacji współpracuje z wolontariuszami i wolontariuszkami.
  • 35% opiera się wyłącznie na pracy społecznej.
    *badania pochodzą ze strony: https://fakty.ngo.pl/

Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych (OFOP)

Wiele organizacji skupionych jest w różnych federacjach. Fundacja Orange należy m.in. do Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych. OFOP to zrzeszenie organizacji społecznych z całej Polski, które działają na rzecz przyjaznych warunków i dobrego prawa dla organizacji pozarządowych i inicjatyw społecznych. To daje nam możliwość tego, by działać w oparciu o idee społeczeństwa obywatelskiego, które i dla nas są ważne.

1,5% Waszego podatku może wesprzeć organizację pozarządową

Dzisiejsze święto to także dobra okazja do tego, żeby przypomnieć, że Wy także możecie się w prosty sposób włączyć we wsparcie NGO-sów. Niedawno ruszył czas rozliczeń podatku za miniony rok. Przy tej okazji możecie przekazać 1,5% swojego podatku wybranej organizacji pożytku publicznego. Ich listę znajdziecie tutaj. Dla wielu z nich pozyskane w ten sposób środki są ważnym źródłem finansowania realizacji ich celów społecznych.
Dzięki środkom z 1,5% mogą one wesprzeć więcej dzieci w trudniejszej sytuacji, zorganizować dodatkowe zajęcia dla seniorów, zwiększyć pomoc w hospicjach, leczyć zwierzęta i zdziałać wiele innych dobrych rzeczy. Warto skorzystać z tej szansy i przy rozliczeniu podatku za miniony rok wskazać organizację, której chcecie przekazać środki.