Spojrzenie w przyszłość w Pracowniach Orange - Fundacja Orange

Spojrzenie w przyszłość w Pracowniach Orange

Pracownie Orange to multimedialne świetlice, gdzie każdy bez względu na wiek może rozwinąć swoje multimedialne kompetencje. Podczas tegorocznego Tygodnia Pracowni Orange, Liderzy wspólnie z bywalcami przewidywali przyszłość i rozwój technologii w otaczającej ich rzeczywistości. Swoje pomysły zebrali w prace konkursowe „Nasza miejscowość 2050”. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody, takie jak: spotkanie z aktorką Anną Guzik, Robot Photon, warsztaty VR i kurs montażu filmów.

Z internetu korzysta co najmniej raz w tygodniu już 67% dorosłych Polaków, przy czym w największych miastach to 79% - na wsiach aż o 20% mniej. Ponadto, dostęp do oferty edukacyjnej nastawionej na podnoszenie cyfrowych kompetencji jest na wsiach o wiele skromniejszy.

Aby wzbogacić tę ofertę, Fundacja Orange organizuje szereg działań skierowanych do mieszkańców małych miejscowości. W założonych i wspieranych przez nią multimedialnych świetlicach zorganizowano Tydzień Pracowni Orange. Była to idealna okazja, by lokalni liderzy zaprezentowali swoje dokonania i zachęcili nowych gości do odwiedzenia pracowni.

Tegoroczny Tydzień Pracowni Orange trwał w całym kraju od 28 listopada do 5 grudnia, a jego hasłem przewodnim było „Zajrzyj do przyszłości”. Jednym z głównych wyzwań Tygodnia Pracowni Orange był konkurs „Nasza miejscowość 2050”, który polegał na udzieleniu odpowiedzi na pytanie: „Jaka przyszłość czeka mieszkańca Waszej miejscowości w 2050 roku?”. Celem konkursu było zwrócenie uwagi lokalnych społeczności na zmiany, które coraz szybciej zachodzą w otaczającym świecie: zarówno pod kątem rozwoju nowoczesnych technologii, jak i zmian środowiskowych. Zachętą do uczestnictwa były natomiast atrakcyjne nagrody. Zwycięskie pracownie, w zależności od zajętego miejsca, między innymi wezmą udział w fascynującej lekcji o kosmosie z wykorzystaniem technologii VR (wirtualnej rzeczywistości) oraz zajęciach z robotem edukacyjnym Photon wprowadzającym dzieci do nauki o programowaniu. Z wizytą do Pracowni, która zajęła pierwsze, wybierze się natomiast była ambasadorska programu, znana polska aktorka – Anna Guzik.

Liderzy Pracowni wraz z dziećmi i młodzieżą przygotowali prace, opierające się na technikach związanych z rysunkiem, prezentacją i filmem, z których każdą wyróżniał indywidualny zamysł i styl. Jury konkursowe oceniając zgłoszenia nie miało łatwego zadania, jednak trakcie wybierania zwycięzców kierowało się wcześniej ustalonymi kryteriami, wśród których znalazły się: trafność obserwacji, nowoczesna forma przekazu oraz odniesienie do lokalnej tradycji.

Staramy się wyobrazić sobie, jak nasze życie, bez względu na to, gdzie jesteśmy, będzie mogło wyglądać za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Temu dedykowane są różnego rodzaju zajęcia z robotami, warsztaty graficzne, zajęcia z bezpiecznego korzystania z internetu. W ten sposób chcemy wypromować otwartość na nowe technologie w niewielkich ośrodkach. To język przyszłości, którego wszyscy musimy się nauczyć – w wywiadzie dla Newserii mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Pracownia Orange w Rytlu (woj. pomorskie) przygotowując futurystyczny filmik z udziałem lokalnej młodzieży. Możemy w nim zobaczyć, jak młodzi ludzie wyobrażają sobie przyszłość, o czym marzą i w jaki sposób wykorzystywać będą nowe technologie.

Otwarcie Pracowni Orange w Rytlu umożliwiło nam rozwój na wielu płaszczyznach. Dzięki temu mogliśmy stworzyć amatorski teatr, nagrywać wspólnie filmy i montować je później na sprzęcie podarowanym przez Fundacje Orange. Wygrana w konkursie i spotkanie z Panią Anną Guzik będzie niezwykłym wydarzeniem, o którym marzą zarówno nasi młodzi aktorzy, jak i seniorzy oglądający na co dzień Panią Annę w telewizji. Jesteśmy bardzo szczęśliwi!- mówi Małgorzata Kowalewska- Remisz, Liderka Pracowni Orange w Rytlu.

Pracownie Orange to multimedialne świetlice dla lokalnych społeczności. Każda z nich została wyposażona w sprzęt multimedialny: komputery z darmowym dostępem do internetu, konsolę do gier, telewizory LCD. Od początku trwania programu powstało już 100 takich świetlic. W Pracowniach organizowane są liczne szkolenia, warsztaty, zajęcia – zawsze bezpłatne i dostępne dla wszystkich chętnych.

Więcej informacji o pracowniach oraz ich pełna lista znajdują się na stronie https://pracownieorange.pl/

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail: bartlomiej.kuczynski@orange.com  tel. +48 518 278 522