Nowe technologie i 60 kobiet w różnym wieku  - Dla mediów - Fundacja Orange

Nowe technologie i 60 kobiet w różnym wieku

Osoby zaangażowane w Pracownię Orange w Sokołowsku i Stowarzyszenie Kulturalno-Ekologiczne "Filtrator" mogą poszczycić się edukacyjnym sukcesem. 60 przedstawicielek różnych pokoleń wzięło udział w zajęciach przybliżających nowe technologie.

Dzięki grantowi od Fundacji Orange i zajęciom w Makerspace Pralnia w Sokołowsku mieszkanki powiatu wałbrzyskiego zdobyły nowe umiejętności, zgłębiając dziedziny takie jak:

• modelowanie i projektowanie 3d,
  • podstawy grafiki użytkowej,
  • fotografia cyfrowa,
  • robotyka,
  • media społecznościowe,
  • marketing i e-commerce,
  • WordPress,
  • Adobe Photoshop
  • UX i profesjonalne testowanie aplikacji

Taki dobór tematów jest ściśle związany z możliwościami i potrzebami rynku pracy. W akcji chodziło również o przełamywanie barier i stereotypów związanych z wyborem ścieżki zawodowej. Warsztaty nie wymagały od uczestników żadnego przygotowania czy wiedzy. Przedstawicielki branż takich jak marketing, projektowanie czy IT pomagały odkryć ukryte talenty i zdobyć nowe, cyfrowe umiejętności.

Warsztaty zostały poprowadzone pod hasłem „Kobiety dla Kobiet” i dofinansowane przez francuską i polską Fundację Orange w ramach projektu „Woman Digital Center”.