YOLO, BTW, IMHO – co oznacza internetowy slang? - Fundacja Orange

YOLO, BTW, IMHO – co oznacza internetowy slang?

Komunikacja w sieci jest coraz szybsza, przez co wypowiedzi upraszcza się i skraca. Stąd wiele akronimów, głównie anglojęzycznych. Przykłady? YOLO, BTW, IMHO, ROTFL… Wiele z nich jest popularnych, ale nie każdy musi je znać. Dowiedz się, co oznaczają najpopularniejsze zwroty internetowego slangu.

• emotikony i internetowy slang
  • Internetowy slang – najpopularniejsze skróty z języka angielskiego

Nowi lub niedoświadczeni użytkownicy internetu mogą mieć problem ze zrozumieniem wielu skrótów pojawiających się w mediach społecznościowych, komunikatorach, czatach, e-mailach czy na forach dyskusyjnych. Internetowy slang rządzi się swoimi prawami i dla niewtajemniczonych osób jest zupełnie niezrozumiały. Co oznacza YOLO, IMHO, BTW, ROTFL? To tylko przykłady skrótów, które pojawiają się w sieci bardzo często, za to w rozmowach face to face prawie w ogóle. W naszym słowniku wyjaśniamy, co kryje się pod najbardziej popularnymi skrótami internetowego slangu.

YOLO, BTW, IMHO - co to znaczy?

YOLO (you only live once) – żyje się tylko raz. Używany jako uzasadnienie szalonych czynności czy decyzji, często używane w humorystycznym kontekście.

BTW (by the way) – przy okazji, swoją drogą, nawiasem mówiąc, na marginesie – aby wtrącić dodatkowy wątek w rozmowie. Polska wersja tego skrótu to ATSD (a tak swoją drogą).

IMHO (in my humble opinion) – moim skromnym zdaniem, grzeczny sposób na wyrażenie swojej opinii.

LOL, ROTFL, OMG…

LOL (laughing out loud/ lots of laughs) – oznaczający coś bardzo śmiesznego, często służy do wyśmiania czegoś. Słowo to  weszło już do języka polskiego, było nawet kandydatem do tytułu młodzieżowego słowa roku 2016. Zamiennie z tym skrótem coraz częściej używa się Emoji – płaczącej ze śmiechu twarzy.

ROTFL (rolling on the floor laughing) – dosłownie: tarzając się ze śmiechu po podłodze, u nas tłumaczone jako „kupa śmiechu”, a w bardziej staroświeckim wydaniu – „śmiechu było co niemiara”.

TBH (to be honest) szczerze mówiąc.

OMG (oh my God), o mój Boże!

Co oznacza ASAP i FYI?

ASAP (as soon as possible) – tak szybko, jak to możliwe.

Idk (I don’t know) – nie wiem.

FYI (for your information) – dla Twojej wiedzy, używane najczęściej gdy przesyłamy komuś wiadomość, która go nie dotyczy bezpośrednio, ale powinien się z nią zapoznać.

TL;DR (too long; didn’t read) – za długie; nie przeczytałem – często jako komentarz do długich, nieciekawych, niepodzielonych na akapity tekstów.

Najpopularniejsze skróty internetowe po polsku

ZW – zaraz wracam.

JJ – już jestem.

KC  – kocham Cię.

bd – będę.

OCB – o co biega.

XD – śmiech pełną gębą, z czegoś śmiesznego w swojej dziwności. Zostało młodzieżowym słowem roku 2017, a w anglojęzycznym internecie jest notowane już od 2003.

Xoxo – uściski i buziaki.

Emotikony - kilka znaków zamiast słów

Drugą cechą komunikacji internetowej jest rosnąca liczba elementów graficznych, zastępujących kolejne sformułowania. Tak pojawiły się emotikony – znaki oddające początkowo podstawowe emocje. Najpierw składały się wyłącznie ze znaków drukarskich, jak najpopularniejszy z nich, czyli : - ). Aby sięgnąć do historii ich powstania, trzeba wytłumaczyć, jak w sieci pogodzić ze sobą setki języków, różne alfabety i znaki.

Skąd się wzięły Emoji?

Zadania ujednolicenia wszystkich standardów kodowania znaków podjęła się organizacja Unicode – konsorcjum wielkich firm technologicznych, w skład którego wchodzą m.in. Adobe, Apple, Facebook, Google, Huawei, Microsoft, IBM, Oracle, Yahoo, SAP. Zadaniem organizacji jest umożliwić każdemu użytkownikowi sieci przeglądanie stron z drugiego końca globu. Według standardu Unicode każdemu znakowi (w każdym języku, na każdym systemie operacyjnym, w każdym alfabecie) przypisany jest odpowiedni symbol liczbowy. Do liter, znaków przestankowych i drukarskich pod koniec lat 90. dołączyły najprostsze graficzne buźki, które powstały na bazie pierwszych emotikon.

CZYTAJ TAKŻE: Netykieta. 15 zasad postępowania w sieci

Z czasem kolejne ikonki oznaczały coraz bardziej subtelne odcienie naszych uczuć, a także czynności, miejsca, zawody, przedmioty. Dziś możemy za pomocą emotikonek skonstruować całe wypowiedzi, a lista Emoji liczy kilka tysięcy ikon - ilustracji, które są regularnie uzupełniane. Np. ostania aktualizacja z 21 października 2019 przyniosła 168 nowych ikon, w tym m.in. przedstawiające osoby pracujące z komputerem (np. programistki i programistów), a w najbliższej planowane są np. ikony rodziców karmiących niemowlę. Pełna lista Emoji znajduje się na oficjalnej stronie Unicode https://unicode.org/emoji/charts/full-emoji-list.html.

Jak myślicie, jakiego znaku jeszcze brakuje w standardzie Unicode?