Jak uczyć zdalnie w czasie kwarantanny? Poradnik dla nauczycieli - Fundacja Orange

Jak uczyć zdalnie w czasie kwarantanny? Poradnik dla nauczycieli

W trudnym czasie kwarantanny większość nauczycieli przechodzi na tryb pracy online. Sytuacja przymusza nas wszystkich do nowych typów komunikacji i wykorzystania narzędzi cyfrowych. Mamy więc przyspieszone szkolenia w warunkach bojowych. Jeśli nie czujecie się w tej sytuacji pewnie – to wpis dla Was.

• Jak uczyć zdalnie? Webinarium

Aby pomóc w tym zadaniu Wam – nauczycielom, mamy dla Was prezentację z webinarium oraz listę prezentowanych aplikacji. Znajdziecie je na stronie: Jak uczyć zdalnie – zapis webinarium.

Zaś zespół programu Lekcja:Enter przygotował specjalne webinarium. Jego zapis znajdziecie poniżej. To około 60 minut cennej wiedzy:

Jak znaleźć najlepsze narzędzie?

Szukacie bardziej szczegółowej wiedzy na temat konkretnych narzędzi? Trudno Wam się odnaleźć w gąszczu aplikacji, które nagle stały się darmowe? Chcecie dowiedzieć się, jak zrobić z uczniami wideokonferencję z użyciem WhatsAppa, Skype’a lub Whereby? A może przeprowadzicie ciekawy quiz przez Kahoota lub Quizlet? Propozycja dla Was to 13 krótkich tutoriali, w których praktycy pokazują, jak skorzystać z tych zasobów. Przygotowali je eksperci z Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego w ramach naszego wspólnego projektu Lekcja: Enter. Znajdziecie je na stronie https://lekcjaenter.pl/strona/25/materialy-pomocne-w-nauczaniu-online

Coś dla nauczycieli klas 1-3

Mamy też ofertę do nauczycieli nauczania początkowego. Nasza ekspertka, specjalistka od wykorzystania cyfrowych narzędzi na lekcjach, Aleksandra Schoen-Kamińska zaprasza Was na cykl webinariów. Przez trzy kolejne środy od 25 marca opowie Wam o tym, jak dobrze pracować zdalnie z najmłodszymi uczniami. Więcej o programie spotkań przeczytacie tutaj: https://fundacja.orange.pl/aktualnosci/artykul/jak-prowadzic-zdalne-lekcje-webinar-dla-nauczycieli-klas-1-3

Zdalne lekcje od gov.pl

Także Ministerstwo Cyfryzacji przedstawiło wiele propozycji dla nauczycieli. Są wśród nich propozycje przygotowane przez zespół Lekcja:Enter. Znajdziecie tam:

1. Materiały dydaktyczne i narzędzia do zdalnych lekcji https://www.gov.pl/web/zdalnelekcje
    2. Poradnik prezentujący cyfrowe narzędzia i zasoby online: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/nauczycielu-poprowadz-lekcje-onlin

Wkrótce kolejne możliwości

Jesteśmy dla Was i nie przestajemy pracować. Opracowujemy kolejne propozycje, dostosowujemy nasze działania do nowej sytuacji. Będziemy prowadzić webinary dla nauczycieli, uczyć nowych aplikacji w ramach transmisji live czy prezentować podstawy kodowania dla dzieci. Śledźcie Fundację Orange i Lekcję:Enter na Facebooku!

Od 26 marca Orange Polska startuje także z akcją specjalną dla nauczycieli, uczniów i studentów, aby wspierać możliwości edukacji online: 100GB internetu za symboliczne 1zł. Szczegóły znajdziecie na Blogu Orange.