Jak prowadzić zdalne lekcje? Webinar dla nauczycieli klas 1-3 - Aktualności - Fundacja Orange

Jak prowadzić zdalne lekcje? Webinar dla nauczycieli klas 1-3

Nasza kolejna propozycja na czas kwarantanny jest przeznaczona dla nauczycieli klas 1-3. Zapraszamy na otwarte spotkanie wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć, jak dobrze pracować z domu z najmłodszymi uczniami. Pierwsze spotkanie już 25 marca.
Chłopiec trzymający dwie tabliczki. Jedna z rakietą, a druga z napisem ":-P"

Cyfrowe narzędzia i najlepsze rozwiazania

Zastanawiacie się, jak dobrze poprowadzić zdalną lekcję? Czujecie się zagubieni w cyfrowej rzeczywistości, wśród wielu narzędzi i możliwości technicznych? Chcecie poznać nowe możliwości? Zapraszamy na cykl trzech środowych spotkań, które poprowadzi Aleksandra Shoen-Kamińska - ekspertka, która w czasie swoich lekcji pełnymi garściami czerpie z cyfrowych możliwości.

Webinaria dla nauczycieli - nagrania

• Zdalne lekcje w klasach 1-3

Prowadząca przedstawi zasoby i platformy internetowe, które pomogą Wam w codziennej pracy. Poznacie aplikację Chatter Kid do zrobienia filmiku dla Waszych uczniów. Wykorzystacie też narzędzia do stworzenia interaktywnych materiałów: puzzli i koła fortuny. Pobierz materiał.

• Możliwości Dysku Google w zdalnym nauczaniu

Pokażemy Dysk Google jako zasobnik nauczyciela - bibliotekę pomocy z możliwością udostępniania uczniom. Zobaczymy jak  można stworzyć oraz udostępnić indywidualne i klasowe tablice Jamboard, na których uczniowie mogą zamieścić swoje prace. Porozmawiamy o tym, jak zdalnie można dokumentować pracę uczniów. Pobierz materiał.

• Generatory kart pracy

Generatory  kart pracy oraz generatory do kodowania czyli szybki sposób na tworzenie ciekawych zadań dla uczniów. Zobaczymy, jak wykorzystać narzędzia do tworzenia sudoku, wykreślanek, krzyżówek, bingo, kart ze spinerami czy gier. Pobierz materiał.

Nagranie z webinaru:

• Jak wykorzystać narzędzia grywalizacji do motywowania uczniów w zdalnej edukacji?

• Genialne Genially

Genially to platforma, na której stworzymy interaktywne plakaty, prezentacje, quizy czy gry – świetne wsparcie do przygotowania materiałów zdalnych dla uczniów. Genially pozwala na utworzenie kompletnego zasobu umożliwiającego przeprowadzenie lekcji każdego poziomu i przedmiotu. Jedna prezentacja, jeden link, bogactwo zasobów! Pobierz materiał.

• Otwarte zasoby edukacyjne w pracy zdalnej nauczycielek/li klas 1-3

Powiemy o tym, że otwarta edukacja to nie tylko zasoby i warto myśleć o różnych metodach edukacyjnych. Pokażemy, jak sprawdzić, że dany materiał jest otwartym zasobem i co to w ogóle znaczy. Wskażemy, gdzie szukać zasobów, z których można korzystać i które można samodzielnie twórczo zmieniać
oraz zaprezentujemy dobre praktyki.

Nagranie z webinaru:

Zobaczcie też akcję specjalną „EDUFLEX” od Orange, która wspiera nauczycieli i uczniów w edukacji online. Szczegóły na Blogu Orange.

null