Wsparcie psychologiczne dla dzieci i młodzieży z Ukrainy – otrzymaj darmowe materiały dla swojej szkoły na temat Telefonu Zaufania 116 111 - Fundacja Orange

Aktualności

telefon zaufania

Blisko 500 połączeń od dzieci i młodzieży z Ukrainy odebrały psycholożki w Telefonie Zaufania 116 111 w trakcie wakacji. Teraz, kiedy dzieci wróciły do szkoły, warto zadbać by wiedziały, że mogą bezpłatnie i anonimowo porozmawiać w swoim ojczystym języku o wszystkim co dla nich ważne. Pierwsze 500 szkół, które wypełni specjalny formularz może otrzymać pakiet materiałów informacyjnych w języku ukraińskim oraz polskim dla swojej placówki.

Wspólnie z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę zapraszamy Wasze szkoły do zgłaszania się po darmowe materiały na stronie projektu. Plakaty oraz specjalne wizytówki pozwolą Wam w bezpieczny sposób dotrzeć z informacją o Telefonie Zaufania 116 111 do uczniów z Ukrainy oraz ich koleżanek i kolegów z Polski.

W Polsce Telefon Zaufania działa od ponad 13 lat, 7 dni w tygodniu 24h na dobę. Specjalnie dla dzieci z Ukrainy przebywających w Polsce, został natomiast uruchomiony dyżur w języku ukraińskim i rosyjskim. Dzieci mogą dzwonić od poniedziałku do piątku od 14:00 do 18:00. Połączenie jest anonimowe i bezpłatne, a szczegóły znajdują się na stronie https://116111.pl/ua/. Pakiety, które otrzymają szkoły, celowo zawierają informacje także po polsku, aby z Telefonu Zaufania mogły skorzystać wszystkie dzieci, które tego potrzebują.

Warto pamiętać, że wiele młodych osób może mieć problem z tym, by  się przełamać i poprosić o pomoc w trudnych chwilach. Dla wielu z nich korzystanie z tego rodzaju wsparcia może być w jakiś sposób wstydliwe lub po prostu nowe. Ważne jest oswajanie młodzieży z taką formą sięgania po pomoc jako naturalną.

Zachęcamy do zgłaszania się na stronie projektu.