Wolontariusze – czym skorupka … - Fundacja Orange

Wolontariusze – czym skorupka …

Wolontariusze, to ogromna siła naszej organizacji. Rocznie w pomaganie innym angażuje się ok 3 500 pracowników Orange Polska. Czy wiecie, że do wolontariatu zapraszamy także praktykantów? Dlaczego – bo uważamy, że działając społecznie uczymy się i poznajemy w podobny sposób jak w innych działaniach projektowych. Dodatkowo wpływamy na nasze otoczenie!

• Jak to działa?

Co roku w firmie w ramach Let`s Orange organizowane są 3 miesięczne praktyki dla około 30 studentów. Młodzi ludzie biorą udział w kluczowych projektach technologicznych a nasza Fundacja, która koordynuje wolontariat pracowniczy, organizuje dla nich akcję społeczną. W tym roku zaprosiliśmy praktykantów do Ośrodka Socjoterapeutycznego na warszawskim Marysinie. Na co dzień placówka wspiera dzieci z rodzin doświadczających trudności – organizując dodatkowe zajęcia pozalekcyjne, spotkania z logopedą, psychologiem czy reedukatorami.

Zanim zadzwoni pierwszy dzwonek

Ośrodek otwiera się dla dzieci z początkiem roku szkolnego, dlatego zadaniem praktykantów była pomoc w pracach porządkowych - studenci malowali ławki, ścinali żywopłot, myli okna i podłogi.

Co ważne dla naszych praktykantów wizyta w placówce i wspólne pomaganie było pierwszym spotkaniem offline. Mogli nie tylko razem działać, ale i lepiej się poznać. Na pewno udzieliła im się też energia płynąca z pomagania!

Wolontariat – tak to robimy

W ramach wolontariatu pracownicy Orange Polska angażują się w dobroczynne inicjatywy w całej Polsce. Nasza Fundacja zachęca ich do dzielenia się swoją wiedzą, kompetencjami i pozytywną energią z innymi. Wspieramy także ich własne pomysły na pomaganie. Wolontariusze angażują się w programy naszej Fundacji oraz w wiele innych wartościowych inicjatyw społecznych. Fundacja Orange zapewnia im wsparcie organizacyjne, merytoryczne i finansowe. Nasz wolontariat pracowniczy jest jednym z największych w kraju.

null