Rozpoczynamy nabór do iTech Woman! - Fundacja Orange

Rozpoczynamy nabór do iTech Woman!

Jesteś kobietą, która mieszka na Pomorzu i chcesz uczestniczyć w siedmiomiesięcznym programie? Zgłoś się do naszego bezpłatnego projektu, który organizujemy razem ze Stowarzyszeniem FabLab Gdańsk i zmień swoje życie

• Od 1 do 28 września trwa rekrutacja do najnowszego projektu, który realizujemy w Gdańsku razem ze Stowarzyszeniem FabLab Gdańsk. Zapraszamy wszystkie kobiety w wieku 18-40 lat, które aktualnie pozostają bez pracy lub są na życiowym zakręcie. Osoby, które dostaną się do programu czeka 125 godzin praktycznych szkoleń, możliwość uczestnictwa w otwartych warsztatach oraz indywidualne konsultacje.

Czego będziecie się uczyć?

• Podstaw obsługi komputera i bezpieczeństwa w internecie
    • Projektowania 3D z obsługą druku
    • Projektowania 2D z obsługą plotera laserowego i CNC
    • Programowania w Pythonie również z wykorzystaniem układów i komponentów technicznych oraz
    • Budowy stron www.

Ponadto, w ramach programu oferujemy również szereg szkoleń z umiejętności miękkich, które przydają się na rynku pracy, czyli:

• Pisania CV
    • Uczestnictwa w rozmowie kwalifikacyjnej
    • Zarządzania czasem
    • Radzenia sobie ze stresem
    • Komunikacji interpersonalnej
    • Asertywności w relacjach zawodowych.

iTech Woman! to coś więcej niż po prostu szkolenie, które przygotowuje do podjęcia nowej roli na rynku pracy. To możliwość wykorzystania pokładów kreatywności, które drzemią w nas wszystkich i zrealizowania własnych projektów – zarówno tych, o których myślicie już od dawna, jak również tych, które przyjdą Wam do głowy w trakcie warsztatów. Podczas dziesiątek godzin pracy w FabLabie zobaczycie działanie szeregu urządzeń i będziecie mogły nauczyć się samodzielnie z nich korzystać. Zdobędziecie umiejętności, które pozwolą Wam wzmocnić pozycję na rynku pracy, ale dzięki realizacji własnego projektu i wsparciu ekspertów, będziecie miały również szanse zrealizować marzenie stworzenia własnego, być może komercyjnego, produktu z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.

Jak się zgłosić?

iTech Woman! to projekt dla kobiet w wieku około 18-40 lat, które w momencie aplikowania pozostają bez pracy lub znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.

Zgłoszenia będą przyjmujemy 1-28 września poprzez stronę internetową itechwoman.pl. W kolejnym etapie będziemy prowadzić rozmowy kwalifikacyjne z kandydatkami. Start warsztatów planowany jest na pierwszą połowę października, a cały projekt potrwa około 7 miesięcy.

Udział w programie jest bezpłatny.

Organizatorami iTech Woman! jest Stowarzyszenie FabLab Gdańsk oraz Fundacja Orange.