Pozytywne emocje i realna pomoc – wolontariuszki i wolontariusze Fundacji Orange w akcji! - Fundacja Orange

Aktualności

Zima czy lato, oni zawsze w akcji. Nasi niezastąpieni wolontariusze i wolontariuszki. Wyruszyli organizować społeczne inicjatywy według własnych pomysłów, ale skrojone na miarę potrzeb, które dostrzegają w swoim otoczeniu.

I tak, w ostatnim czasie aż 94 drużyny, czyli ponad 1000 osób z Wolontariatu Orange wsparło prawie 6000 osób w całej Polsce. Między innymi: dzieci w domach dziecka, szpitalach, świetlicach wiejskich, specjalistycznych ośrodkach i szkołach; dorosłych i seniorów – podopiecznych różnych fundacji oraz domów pomocy społecznej, a także schroniska dla bezdomnych zwierząt.

Co robili? Organizowali warsztaty, edukacyjne zabawy i zajęcia sportowe, zachęcali do czytania książek i uczyli bezpieczeństwa – nie tylko w internecie, ale również na drodze, czy w wodzie. Porządkowali ogrody przy ośrodkach, robili kąciki zabaw i zajęć aktywizujących, sadzili krzewy i zioła, zbijali deski, malowali, remontowali. Wiele z tych prac wykonywali wspólnie z podopiecznymi ośrodków, w których gościli, pozostawiając im po swojej wizycie dodatkowo to, co najcenniejsze – uśmiechy, wspólnie spędzony czas i wiele pozytywnych emocji.

A poniżej tylko kilka z wielu wspaniałych akcji naszych wolontariuszek i wolontariuszy <3

Nazwa akcji: „Więc chodź pomaluj mój świat na żółto i na niebiesko”

Dom Małych Wielkich Wojowników to Rodzinny Dom Dziecka, gdzie miłość znajdują dzieci niemogące wychowywać się w rodzinach biologicznych. W tym domu większość to dzieci z niepełnosprawnościami.

Potrzeby tego rodzinnego domu są ogromne. Rodzina robi co może by chociaż w niewielkim stopniu sprawić uśmiech na twarzy swoim dziewięciorgu podopiecznym. Obecnie dom jest po niewielkim remoncie tj. pokoje zostały podzielone ściankami działowym tak by każde dziecko miało w nim swój własny kąt. Wspólnymi siłami pokolorowaliśmy dzieciom sny z szarych na te kolorowe. Ich pokoje nabrały nowego blasku. Zachwyt dzieci, ich reakcja i niesamowity uśmiech na ich twarzach był dla nas najlepszą nagrodą za naszą pracę i potwierdzeniem że BYŁO WARTO :)

Nazwa akcji: Młody Ogrodnik

W Placówce (Opiekuńczo – Wychowawczej w Łasinie na co dzień przebywa 14 młodych mieszkańców w wieku szkolnym (od 7 lat). Dzieci zostały przeniesione do nowej placówki, w innej miejscowości. Miejsce jest nowe, ale jednocześnie wciąż bardzo surowe i szare. Większość z młodych mieszkańców placówki, ma za sobą traumatyczne przeżycia związane z opuszczeniem domu rodzinnego, dodatkowo nałożyła się na to zmiana lokalizacji placówki, a co za tym idzie zmiana szkoły a nawet wychowawców (nowy personel domu). Przygotowaliśmy mini ogród ziołowo-warzywny w skrzyniach, gdzie wspólnie z dziećmi
zasadziliśmy zioła i warzywa oraz drobne owoce sezonowe. Dzięki temu będą mogły opiekować swoimi uprawami i śledzić cykl wzrostu, a dodatkowo podjadać:). Na tarasie wokół domu wspólnie zasadziliśmy kwiaty, by okolica stała się wesoła i kolorowa. Jako nasz dodatkowy wkład własny zaproponowaliśmy uszycie poduszek ogrodowych, które będą przydatne podczas pikników na trawie.

Nazwa akcji: Zaczarowany ogród dziecka

11.06 w Wałbrzychu odbyło się bardzo ważne wydarzenie - razem z dziećmi i pracownikami Domu Dziecka "Czwórka" odnowiliśmy i przywróciliśmy do życia ogród i plac zabaw. Grupa najwspanialszych wolontariuszy na świecie naprawiła i pomalowała ławki, huśtawki, ogrodowy domek. Dzieci mężnie nam w tym pomagały, a wychowawcy zapewniali pyszne przekąski. A na deser, po skończonej pracy, wszyscy zajadaliśmy się pizzą. Zabawa i wspólna praca przyniosła nam dużo radości i wiele niezapomnianych przeżyć.