Nasi wolontariusze w czasie epidemii - Aktualności - Fundacja Orange

Nasi wolontariusze w czasie epidemii

Nasz wolontariat to głównie działania „w terenie”. Wolontariusze z Orange są zwykle blisko ludzi – prowadzą zajęcia w szkołach, remontują placówki pomocowe, organizują inicjatywy dla dzieci w trudnej sytuacji. Jak robić to wszystko w czasie epidemii? Nie da się! Ale czy nasi wolontariusze siedzą z założonymi rękami? Nie! Przyłączyli się do walki z koronawirusem.
Kobieta szyjąca na maszynie do szycia

- Cześć, mamy taki pomysł żeby szyć maseczki dla seniorów w naszym mieście.
- W domach dziecka praktycznie nie ma sprzętu żeby dzieci mogły się uczyć zdalnie, chcemy coś zorganizować.
- Fundacjo, chcę pomóc szpitalowi w moim mieście.

To były pierwsze dni epidemii, a do Fundacji dzwoniły kolejne osoby, które chciały włączyć się w walkę z COVID - 19. To nasi wolontariusze – na co dzień pracownicy Orange Polska. Dziś realizują już blisko 50 projektów w całej Polsce, a każdego dnia pojawiają się nowe pomysły. W sumie w pomaganie w tych trudnych czasach, zaangażowało się ponad 240 osób, a wiemy że będzie ich więcej.

Różne historie pomagania

Grupa wolontariuszy ze śląska szyje maseczki dla seniorów przebywających w różnych ośrodkach. Wolontariusze z Jeleniej Góry zorganizowali akcję na rzecz dzieci z 12 domów dziecka, które przez brak komputerów nie mogły uczestniczyć w zdalnym nauczaniu. Ekipa z Warszawy produkuje przyłbice na drukarkach 3D i przekazuje je do placówek medycznych. Wielu wolontariuszy pomogło w zakupie niezbędnych środków ochrony i dezynfekcji dla szpitali w swoich miastach. Pomagają też jadłodajniom dla ubogich, żeby było w nich bezpiecznie, organizują obiady dla dzieci, które zostały ich pozbawione w szkole. Wspierają seniorów, medyków, dzieci – wszystkich, których epidemia dotyka.

żółte maseczki poukładane na zakładkę

null

Wolontariusze to nasza siła

Szybka reakcja wolontariuszy na wyjątkową sytuację z jaką mamy miejsce, nie wzięła się znikąd. Wolontariat w Orange to ogromne przedsięwzięcie, które rozwijamy od blisko 15 lat. Co roku z naszą fundacją działa około 3500 osób, co tworzy jeden z najliczniejszych programów wolontariatu pracowniczego w Polsce. To dzięki nim #JesteśmyzWami w tym wymagającym czasie.

Bądźcie zdrowi!