Fundacja Orange partnerem programu Intel AI For Youth - Fundacja Orange

Fundacja Orange partnerem programu Intel AI For Youth

Wraz z firmą Intel i Poznańskim Centrum Superkomputerowo-Sieciowym przeprowadziliśmy 7-tygodniowy kurs, który przygotowuje nauczycieli do prowadzenia szkolenia Intel AI For Youth. Za kilka dni obędzie się konferencja podsumowująca szkolenie coachów.

• Głównym celem tego projektu jest przygotowanie uczniów szkół ponadpodstawowych na nadchodzącą rewolucję związaną z AI – sztuczną inteligencją. Nauczyciele po ukończonym szkoleniu na coacha programu mogą korzystać z udostępnionych narzędzi, scenariuszy zajęć i pomocy dydaktycznych, aby przeprowadzić uczniów przez program.

Samo szkolenie zakończy się przygotowaniem przez uczniów projektów społecznych, w których zastosują rozwiązania sztucznej inteligencji. Uczniowie tworzący projekty w tej edycji będą również uczestniczyć w Olimpiadzie Zwolnieni z Teorii w 2021 roku.

O programie

Intel AI For Youth to okazja dla młodych ludzi do poznania sztucznej inteligencji – zarówno teorii, jak i praktyki. Program to nie tylko przekazanie uczestnikom wiedzy i umiejętności, ale też inspiracji, w jaki sposób technologia pozwala rozwiązywać problemy o znaczącym wpływie społecznym. Obecnie program jest wdrażany w 7 największych krajach europejskich, ale to w Polsce wystartował jako pierwszy w regionie.

Udział Fundacji Orange

Działamy kompleksowo na rzecz nowoczesnej edukacji, inwestujemy zarówno w sprzęt, dobrostan, bezpieczeństwo i balans w korzystaniu z nowych technologii. Dlatego naturalną kontynuacją naszych działań jest zainteresowanie tematyką sztucznej inteligencji i możliwość wsparcia uczniów i nauczycieli w rozwijaniu świadomości oraz możliwości wykorzystania rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji w rozwiazywaniu wyzwań społecznych