Przybornik – 8 scenariuszy jak rozmawiać o zrównoważonym rozwoju i nowych technologiach - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Przybornik to osiem scenariuszy na przygotowanie i przeprowadzenie udanego projektu edukacyjnego łączącego zdobywanie wiedzy zarówno w zakresie nowych technologii, jak i zrównoważonego rozwoju.

Przybornik to opisy działań przygotowanych przez dzieci i młodzież – testowanych w lipcowym upale, sierpniowej codzienności noszenia maseczek, w trakcie niepewności roku 2020; powstałych w wyniku ogromnej potrzeby działania i uczenia się.

Przybornik to seria ekowyzwań: do wydrukowania, powieszenia na lodówce czy nad biurkiem – a przede wszystkim do realizowania!

Jak powstały scenariusze do Przybornika?

Przez dwa wakacyjne miesiące odwiedziliśmy dziesięć pracowni Orange, spędziliśmy trzydzieści dni z uczestniczkami i uczestnikami naszych warsztatów: dziećmi, młodzieżą, seniorami, liderami i liderkami pracowni.  W każdej pracowni pracowaliśmy przez trzy dni wokół jednej z zaproponowanych przez nas ścieżek tematycznych: „Apkowy przybornik”, „Social media zaangażowane”, „Kuchnia zero waste”, „Tutoriale zero waste”, „Slow mapa”, „Portret socjologiczny lokalnych rzemieślników i rzemieślniczek”, „Siła kobiet! Festiwal online”.

Siedem ścieżek tematycznych w dziesięciu pracowniach dało w efekcie dziesięć zupełnie różnych projektów. Ale jedna rzecz łączyła je zawsze: wykorzystanie nowych mediów oraz wspólne uczenie się, jak mądrze, dobrze i z korzyścią dla innych możemy wykorzystywać smartfony, aplikacje, internet – tak aby działać na rzecz środowiska.

„Apkowy przybornik”, „Social media zaangażowane”, „Kuchnia zero waste”, „Tutoriale zero waste”, „Slow mapa”, „Portret socjologiczny lokalnych rzemieślników i rzemieślniczek”, „Siła kobiet! Festiwal online” – co kryje się pod tymi tajemniczymi tytułami?

Zapraszamy do lektury!

Zapraszamy do lektury "Przybornika"