Jak skutecznie przeciwdziałać zagrożeniom w internecie? - Blog - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Jak skutecznie przeciwdziałać zagrożeniom w internecie?

Jednym z takich projektów jest Digital Youth Forum – jednodniowe wydarzenie dla młodzieży na temat pozytywnego i kreatywnego wykorzystania nowych technologii. Tegoroczna, druga już edycja forum przyciągnęła do Centrum Nauki Kopernik ponad 400 nastolatków i kilkudziesięciu profesjonalistów z całej Polski, a transmisję online śledziło ponad 2000 uczniów (w ramach akcji Zorganizuj DYF w Twojej szkole). Wśród zaproszonych prelegentów byli zarówno dorośli eksperci jak i młodzi ludzie, wykorzystujący nowe technologie w inspirujący sposób, jak Krystian Gontarek czy Remigiusz Wierzgoń „Rezigiusz”.

Start upy dla wszystkich

Krystian Gontarek, to 16 letni programista i startupowiec – startupy tworzy od 10 roku życia. Podczas swojego wystąpienia opowiedział o tym jak zacząć swoją przygodę z programowaniem i startupami i jak się w tym kierunku rozwijać. Oto kilka jego rad: 1/ Zdobądź wiedzę Przede wszystkim korzystaj z zasobów internetu – w sieci znaleźć można bardzo dużo informacji w różnej formie – kursy wideo, tutoriale, platformy, fora, grupy dla programistów. Nie ograniczaj się tylko do wiedzy online – sięgaj również do książek, pozwolą ci zrozumieć podstawy. Praktyka jest ogromnie ważna, ale nie wolno zapominać o teorii. 2/ Szukaj mentorów   Ucząc się programowania i poznając świat startupów dobrze jest korzystać z doświadczeń bardziej doświadczonych osób. Na forach, eventach czy w specjalnych grupach dla programistów szukaj osób chętnych do podzielenia się swoim doświadczeniem. 3/ Programuj Szukaj możliwości programowania – im więcej programujesz, tym bardziej uczysz się myśleć jak programista. Podejmuj wyzwania związane z programowaniem, które często pojawiają się online, realizuj projekty, które Cię ciekawią, próbuj i trenuj.  Bierz również udział w hackatonach – gdzie będziesz mógł się sprawdzić w programowaniu na czas. 4/ Nie odpuszczaj Każda porażka czegoś mnie nauczyła – mówi w swoim wystąpieniu Krystian Gontarek. I to jest bardzo ważny przekaz, bo tak jak przy uczeniu się każdej nowej umiejętności, tak i z programowaniem nie obędzie się bez tak zwanych ‘faili’. Ale zamiast się poddawać, możemy tak jak Krystian nauczyć się z tych momentów jak najwięcej.

Youtube – więcej niż telewizja

Remigiusz Wierzgoń, znany w sieci pod pseudonimem ReZigiusz to jeden za najpopularniejszych obecnie polskich jutuberów. Jego główną aktywnością jest wrzucanie filmów, na których prezentuje gry komputerowe. Oprócz tego Rezi posiada własną markę odzieżową oraz mocno angażuje się w różne akcje charytatywne. Na Digital Youth Forum opowiadał o swoich doświadczeniach i drodze do popularności. Uczestnikom forum dał kilka istotnych rad:   1/ Uważaj na fake konta Rezi przyznaje, że bardzo często pada ofiarą tzw. fake kont. Zakładają je osoby, które chcą nielegalnie skorzystać z popularności gamera np. wyłudzając dane lub pieniądze od nieświadomych fanów. Warto weryfikować treści i sprawdzać czy dane konto np. na FB rzeczywiście należy do np. popularnego youtubera. Należy także unikać podejrzanych promocji i konkursów gdzie czekają teoretycznie atrakcyjne nagrody, ale uczestnik musi podawać swoje dane lub wysyłać kosztowne SMSy. 2/ Dobry research Youtube to niesamowite źródło inspiracji. Warto z niego korzystać. Z materiałów zamieszczonych w serwisie Rezi przygotowywał się do matury z matematyki. Na YT możesz szukać inspiracji do spędzania wolnego czasu lub znaleźć tutorial na praktycznie każdy temat. Szukaj wartościowych treści zarówno na polskich, jak i zagranicznych kanałach. 3/ Zadbaj o bezpieczeństwo Rezi przyznaje się, że kiedyś sam używał jednego hasła do wszystkich swoich kont. Dopiero wyciek danych z platofrmy streamingowej, z której korzystał przekonał go do zindywidualizowania  swoich haseł do każdego z kont. Zwraca także uwagę na dbanie o odpowiednie ustawienia prywatności na Facebooku. 4/ Zamiast „dramy” rób swoje Youtube pełen jest tzw. dram czyli afer, kłótni pomiędzy jutuberami. Jeżeli chcesz tworzyć swój kanał i nagrywać filmy zdecydowanie lepszym modelem na zdobycie i utrzymanie popularności jest robienie pozytywnych projektów. Nie warto marnować cennego czasu na walki i innymi twórcami.     Wszystkie wystąpienia z Digital Youth Forum dostępne są na kanale youtube: TUTAJ.