Co to jest FOMO?  - Blog - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Co to jest FOMO?

internet
Choroby cywilizacyjne coraz częściej dotyczą nie tylko nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem naszego ciała, ale również i umysłu. Bagatelizowane do niedawna zjawiska stają się dziś realnymi problemami. Słuchając o osobach, które godzinami wpatrują się w ekrany smartfonów i komputerów, często spotykamy się z terminem FOMO. To skrótowiec pochodzący od anglojęzycznego „Fear of Missing Out”. Dosłownie chodzi tu o lęk przed pominięciem. W praktyce, termin ten odnosi się do osób, które boją się, że brak dostępu do internetu może spowodować przegapienie jakieś istotnej informacji lub wydarzenia.

FOMO: uzależnienie od internetu

Syndrom FOMO dotyczy przede wszystkim młodych ludzi, którzy uczestniczyli w dynamicznym rozwoju internetu. To osoby, które nie znają świata bez smartfonów i mediów społecznościowych. Mimo że FOMO zidentyfikowano już w latach 90., dopiero rosnąca popularność platform takich jak Facebook czy Instagram przyczyniła się do rosnącej skali zjawiska. „Fear of Missing Out” to obawa przed bezpowrotnym przegapieniem czegoś. Co ciekawe, osoby cierpiące na FOMO często nie potrafią wskazać konkretnej przyczyny towarzyszącego im lęku. To po prostu negatywny stan emocjonalny, który można szybko i skutecznie rozładować np. poprzez zapoznanie się z aktualnościami na tablicy w serwisie Facebook.

Choroby cywilizacyjne - czy FOMO jest jedną z nich?

FOMO może wiązać się również z potrzebą natychmiastowego sprawdzania telefonu po otrzymaniu powiadomienia lub z odruchowym sięganiem po urządzenie. Osoby cierpiące na tę odmianę uzależnienia od internetu czują, że cały czas muszą być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami jakie serwują im ulubione portale i media społecznościowe. Syndrom FOMO to temat, który często wraca w dyskusjach dotyczących zagrożeń w internecie. Nie brakuje badań, które analizują problem pod kątem choroby cywilizacyjnej. Jesienią 2019 roku analizę FOMO przeprowadzili badacze z Uniwersytetu Warszawskiego i panelu badawczego Ariadna. Na jej podstawie możemy stwierdzić, że problem z odłączeniem się od internetu ma już kilka milionów Polaków. Aż 22% badanych potrafi ignorować otoczenie w skutek interakcji ze smartfonem. Na wysokie FOMO cierpi 23% z najmłodszej grupy badanych (15 – 19 lat) oraz 26% z grupy w wieku od 25 do 34 lata.

Cyfrowy detoks

Takie wyniki badań dają do myślenia i bez wątpienia zwracają uwagę na to, że uzależnienie od internetu to istotny problem naszych czasów. Pocieszająca może być informacja o tym, że osoby cierpiące na FOMO próbują utrzymać zdrowe nawyki w korzystaniu z technologii (odpowiednio 59% badanych) i zdają sobie sprawę z tego, że nadmiar czasu spędzanego w sieci wcale im nie służy. Pytanie tylko, jak ankietowanym wychodzi cyfrowy detoks.