Dzieci i technologie: poradnik dla rodziców  - Blog - Fundacja Orange

Strefa wiedzy

Dzieci i technologie: poradnik dla rodziców

Dziewczynka przed ekranem tableta siedząca obok chłopca
Badania pokazują, że więcej niż 40% rodziców daje smartfona lub tablet dziecku młodszemu niż dwa lata. Jednak takie z pozoru niewinne zabawy mogą źle wpłynąć na jego prawidłowy rozwój. Podobnych kwestii związanych z odpowiedzialnym korzystaniem z sieci i urządzeń jest więcej, a rodzice często są zagubieni. Dlatego mamy dla Was specjalny poradnik. Tekst jest odpowiedzią na pytania rodziców, którzy nie wiedzą, jak podejść do częstych próśb dzieci o czas na gry, o własne urządzenie, o dostęp do serwisów społecznościowych. Nic dziwnego – wszystkie te zagadnienia wciąż są nowe, a cyfrowa rewolucja dokonuje się na naszych oczach. Przewodnik został przygotowany przez psychologów, którzy zajmują się pracą z dziećmi i młodzieżą – pomocą w uzależnieniach i przeciwdziałaniu negatywnemu wpływowi technologii na rozwój. CZYTAJ TAKŻE: Uzależnienie od internetu. Jak uchronić przed nim dziecko? Poradnik będzie dla Was przydatny, jeśli szukacie odpowiedzi na przykład na jedno z pytań:
  • Ile czasu dziecko może spędzać przed ekranem?
  • Jakie są dobre aplikacje dla dzieci?
  • Gry online dla dzieci – co o nich sądzić?
  • Jak sprawdzić, czy moje dziecko dobrze korzysta z sieci?
  • Kiedy zaczyna się uzależnienie od telefonu?
  • Czy dawać dziecku telefon do szkoły lub na wakacje?
  • Czy ograniczać czas dziecka w internecie?
Poradnik Dzieci i ekrany. Rodzice pytają – psychologowie odpowiadają znajdziecie tutaj Polecamy także inne artykuły na ten temat na naszym blogu: