FabLab powered by Orange GDAŃSK - Fundacja Orange

FabLab powered by Orange GDAŃSK

• Czym jest Fab Lab?

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsce stworzone w Gdańsku przez Fundację Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk. Dzięki zaawansowanym technologiom (drukarki 3d, elektronika, ploter laserowy, frezarki CNC) oraz wsparciu trenerów można w nim nauczyć się jak twórczo korzystać z nowych technologii, by stworzyć dosłownie wszystko – łaziki marsjańskie, poduszkowiec czy protezę ręki wydrukowaną w 3d. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Zobacz stronę FabLab Gdańsk powered by Orange

• Co u nas znajdziesz?

FabLab składa się z czterech pracowni. W prototypowni dzięki ploterowi laserowemu możesz szybko wyciąć dowolną formę.

Pracownia elektroniki i druku 3d jest wyposażona w drukarki 3d, w tym własnej produkcji, oraz sprzęt do lutowania i pracy z elektroniką.

Stolarnia zawiera frezarki CNC oraz narzędzia do mechanicznej i ręcznej obróbki drewna.

Openspace, czyli sala czystej pracy jest miejscem spotkań, warsztatów i wykładów.

Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. Każdy może w nich pod okiem instruktorów spróbować swoich sił w modelowaniu 3d czy programowaniu.

• Pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników.

Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie.

Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

FabLab Gdańsk

Gdańsk, ulica Dolna Brama 8

Ostatnio w FabLab powered by Orange

• Otworzyliśmy FabLab na Pradze [TRANSMISJA LIVE]

Od czterech lat współtworzymy FabLab w Warszawie razem ze Stowarzyszeniem Robisz.to. Przez ten czas z warsztatów skorzystało ponad 5000 osób. I na tym nie poprzestajemy – w tym roku przenieśliśmy FabLab na Pragę, do Centrum Kreatywności Targowa i oficjalnie zaczynamy już działać po prawej stronie Wisły!

Czytaj więcej - Otworzyliśmy FabLab na Pradze [TRANSMISJA LIVE]
  • W dniu kobiet poznajcie naprawdę wyjątkowe kobiety

Kwiatki, czekoladki i życzenia – tak zwykle wygląda dzień kobiet. My chcemy jednak, żebyście właśnie dzisiaj poznali i poznały kilka z dwunastu absolutnie wyjątkowych kobiet. Kobiet, które pokazują niesamowitą siłę, odwagę, kreatywność i otwartość na zmiany. Oto iTech Woman!

Czytaj więcej - W dniu kobiet poznajcie naprawdę wyjątkowe kobiety
  • Wyjątkowe ferie w FabLabie

Ferie bez wyjazdów, ale z warsztatami DYI (do it yourself) – tak wyglądały dwa tygodnie nowego roku w FabLab Twarda powered by Orange

Czytaj więcej - Wyjątkowe ferie w FabLabie