FabLab powered by Orange - Nasze programy - Fundacja Orange
Fundacja

FabLab powered by Orange

Dla małych i dużych mejkerów

• Cykliczne projekty
  • Różnorodne pracownie
  • Wsparcie techniczne

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to miejsca, które tworzymy wraz z naszymi partnerami w Warszawie oraz Gdańsku. Do kreatywnych pracowni zapraszamy wszystkie osoby, które chcą nabywać nowoczesnych kompetencji, także w zakresie rzemiosła. Organizujemy warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych, a także projekty dedykowane - między innymi dla kobiet czy młodzieży w trudniejszej sytuacji.

Pracownie są wyposażone w nowoczesne technologie, takie jak drukarki 3D, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronikę czy maszyny do szycia, aby umożliwić ludziom nabywanie nowych kompetencji w nurcie D-I-Y (z ang. „do-it-yourself” – zrób-to-sam). W miejscach tych kierujemy się także dbaniem o zrównoważony rozwój – warsztaty odbywają się w nurcie less waste. Uczestnicy i uczestniczki projektów tworzą niezwykłe rzeczy: protezy dłoni w druku 3d, przedmioty sterowane aplikacją, meble, instrumenty muzyczne, uczą się podstaw elektroniki, druku i modelowania 3d, programowania ,szycia czy sitodruku. Tu każdy może być twórcą lub twórczynią.

FabLab powered by Orange Warszawa

FabLab w Warszawie stworzyliśmy w 2017 roku razem ze Stowarzyszeniem Robisz.to. Od 2021 roku pracownia mieści się na Pradze Północ w Centrum Kreatywności Targowa. Do FabLabu zapraszamy warszawianki i warszawiaków, którzy chcą nauczyć się twórczo korzystać z nowych technologii. Szczególnie na otwarte warsztaty społeczne, takie jak Rodzinne Soboty czy EKOlab.

FabLab Gdańsk powered by Orange

W Gdańsku współprowadzimy FabLab ze Stowarzyszeniem FabLab Gdańsk od 2019 r. Mieści się on przy ul. Dolna Brama 8. Od początku działalności gdański FabLab związany jest mocno z programowaniem i elektroniką oraz edukacją, co wyraziło się m.in. w projekcie Młodzi Technicy.