Szpital bardziej przyjazny dla małych pacjentów. - Dla mediów - Fundacja Orange

Szpital bardziej przyjazny dla małych pacjentów.

W Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie działa już nowoczesna świetlica edukacyjna dla dzieci. To prezent od Fundacji Orange, która zamontowała multimedialne stanowisko dla dzieci w pomieszczeniu, które wyremontowali jej wolontariusze - pracownicy Orange w Olsztynie.

Oddział Pediatryczny VI Reumatologiczno - Endokrynologiczny w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie zmienił się na korzyść dla małych pacjentów. To z myślą o nich 9 wolontariuszy z Orange Polska wyremontowało jedno z pomieszczeń oddziału. W jeden weekend wymienili w sali glazurę, wyrównali i pomalowali ściany w przyjazne, kolorowe motywy. W ten sposób powstał pierwszy w Olsztynie Bajkowy Kącik. W odnowionej sali Fundacja Orange zamontowała dla dzieci Edukacyjną Wyspę, czyli sprzęt komputerowy z ekranem dotykowym. Dostępne są na nim wyselekcjonowane programy, gry edukacyjne, audio-bajki oraz materiały multimedialne, które stymulują wszechstronny rozwój dziecka. Pozwalają one ćwiczyć pamięć, koncentrację, koordynację wzrokowo-ruchową, logiczne myślenie oraz pobudzają wyobraźnię. Fundacja chce w ten sposób zapewnić dzieciom możliwość edukacyjnych zajęć podczas pobytu w szpitalu - wypełnić ciekawie czas między zabiegami i pozwolić małym pacjentom oderwać się od nudy. "Dzieci uczą się w każdej sytuacji i każdym miejscu, także podczas pobytu w szpitalu. Postanowiliśmy stworzyć im do tego odpowiednie warunki i, idąc z duchem czasu, wprowadzić na
oddziały dziecięce multimedialne narzędzia edukacyjne" - mówi Jadwiga Czartoryska, Prezes Fundacji. W nowej, dobrze wyposażonej świetlicy dzieci mogą spędzać czas na nauce i zabawie, a przyjazna przestrzeń daje im większe poczucie bezpieczeństwa. "Podstawowym zadaniem szpitala jest leczenie pacjentów. Ale chcemy również, aby pobyt w naszej placówce był dla dzieci komfortowy i aby mogły przejść pomyślnie przejść przez to doświadczenie. Cieszy nas, że są organizacje i ludzie, którzy chętnie i bezinteresownie nam w tym pomagają. Dzięki wspólnym inicjatywom dzieci mogą choć przez chwilę pomyśleć o czymś innym niż o chorobie" - powiedziała Zastępca Dyrektora ds. Medycznych, lek. med. Barbara Chwała w dniu otwarcia Bajkowego Kącika, które odbyło się 28 lutego w szpitalu. Bajkowe Kąciki od 4 lat tworzą wolontariusze Fundacji Orange na dziecięcych oddziałach szpitalnych w całej Polsce. Do tej pory powstało 98 takich świetlic. Kolejne są w trakcie przygotowania. Wiele z nich Fundacja wyposaża także w multimedialne stanowiska - Edukacyjne Wyspy Orange. Są one kontynuacją i jednocześnie bardziej nowoczesną odsłoną programu Telefon do mamy, dzięki któremu niemal wszystkie oddziały dziecięce wyposażono w aparaty telefoniczne. Mali pacjenci mogą z nich bezpłatnie dzwonić do swoich bliskich.

2013_02_28 Świetlica dla dzieci w szpitalu_Olsztyn.pdf