Witaj szkoło!  - Aktualności - Fundacja Orange

Witaj szkoło!

Powrót do szkoły, to nie tylko powrót do nauki, ale dla wielu też do przyjaciół i znajomych. Nie ma co ukrywać, że do szkoły idziemy z pewną niepewnością, ale też nadzieją, że uczyć się będziemy w dobrze znanych klasach, a nie tych wirtualnych.
Na pierwszy tle siedzą dwie osoby, a na drugim grupa podskakujących dzieci

Całe środowisko szkolne ma za sobą trudny rok, pełen wyzwań i zmian. Mimo to do naszych programów zdecydowało dołączyć się bardzo wielu nauczycieli. Nadal jesteśmy pod wrażeniem liczby zgłoszeń i bardzo cieszymy się, że finalnie pracować będziemy ze 140 szkołami w MegaMisji i 140 w #SuperKoderach z czego większość z nich, to placówki z mniejszych miejscowości. Dodatkowo w tym roku do MegaMisji dołączy 10 świetlic Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, co nas buduje, bo mamy poczucie, że dzięki temu trafimy z edukacją właśnie tam, gdzie trzeba.

Grafka z mapą polski pokazująca liczbę nowych szkół w poszczególnych województwach

Pierwszy dzwonek

Pierwszy dzwonek, oznacza, że w szkołach zaczyna robić się głośno. W naszych programach też! Nauczyciele i nauczycielki się szkolą, przygotowują, planują, organizują po to by zabrać dzieci w fascynującą przygodę.

W MegaMisji dzieci z klas 1 - 3 poznają świat Julki, Kuby i Psotnika, czyli animowanych postaci, które pomagają najmłodszym zrozumieć świat technologii i znaleźć odpowiedz na pytania:

• czy wszystko, co jest w Internecie, to prawda?
  • jak chronić swoją prywatność i zabezpieczać sprzęt?
  • jak zachować umiar w korzystaniu z ekranów?
  • jak odróżnić informację od reklamy?
  • co robić, gdy trafię na niebezpieczne treści?

Zajęcia odbywają się w formie zabawy, w której uczniowie za wykonanie kolejnych zadań zdobywają nagrody dla całej szkoły – na przykład tablety, audiobooki, książki, materiały plastyczne i pomoce edukacyjne.

Starsi uczniowie z klas 4 – 8 podczas zajęć #SuperKoderzy poznają podstawy programowania i konstruowania robotów. Nie tylko na lekcjach informatyki, ale też na innych np. na przyrodzie, historii, fizyce, muzyce, lekcji języka polskiego i języków obcych.

null

Lekcja: Enter – czekamy na nowe nauczycielki i nauczycieli

Mamy oczywiście też coś dla tych pedagożek i pedagogów, którzy chcieliby do nas dołączyć a nie biorą udziału w MegaMisji lub #SuperKoderach. Wszystkich zapraszamy na bezpłatne szkolenia Lekcji:Enter. Można dowiedzieć się na nich jak zmienić sposób prowadzenia lekcji, by bardziej angażowały uczniów, rozwijały w nich umiejętność krytycznego i twórczego myślenia, uczyły pracy w zespole. Lekcji, które stawiają ucznia na pierwszym miejscu, pozwalając mu na zdobywanie wiedzy drogą własnych doświadczeń i poszukiwań, z pomocą ogólnodostępnych narzędzi cyfrowych, programów i aplikacji. Po szczegóły zapraszamy tu https://lekcjaenter.pl/szkolenia/jak-dolaczyc-do-projektu

Wszystkim nauczycielkom i nauczycielom życzymy dużo dobrej energii na nowy rok szkolny. I dziękujemy za waszą pracę!

Jeszcze raz życzymy Wam dobrego, spokojnego roku szkolnego i dużo energii do pracy.