Nauczyciel Jutr@ - rusza nowy konkurs  - Aktualności - Fundacja Orange

Nauczyciel Jutr@ - rusza nowy konkurs

Starujemy z nową inicjatywą i razem z Głosem Nauczycielskim ogłaszamy konkurs towarzyszący dobrze znanemu Nauczycielowi Roku. Wyróżnienie to zdobędzie pedagog lub pedagożka, którzy pokonując wyzwania np. nauczania zdalnego, rozwijają swoje kompetencje, w tym kompetencje cyfrowe, sprawiając, że lekcje są bardziej nowoczesne, ciekawe i angażujące dla uczniów i uczennic.
grafika z napisem "Lekcja Układ Słoneczny" oraz z elemenatmi astronomicznymi jak planety i astronauci

Jakich nauczycieli szukamy?

Nauczycieli, u których dzieci nie zasypiają na lekcjach.

Nauczycielek, u których uczniowie i uczennice nie przestają pytać: dlaczego, po co i jak.

Nauczycieli, u którego na lekcjach dzieci robią wow, bo dzięki technologii Twoje zajęcia są dla nich super.

I oczywiście takich u których nie gaśnie chęć zdobywania nowych kompetencji, w tym cyfrowych!

Dlaczego ogłaszamy konkurs teraz?

Inspiracją dla konkursu Nauczyciel Jutr@, była dla nas edukacja zdalna. Dodatkowo z raportu o statusie i rolach nauczycieli i nauczycielek w Polsce, którego premierę planujemy na czerwiec wynika, że 62% nauczycieli i nauczycielek uważa, że pandemia negatywnie wpłynęła na sytuację i prestiż ich pracy. Tym bardziej warto docenić ich pracę i wysiłek.

Jak się zgłosić?

Do Konkursu zgłosić mogą się czynni zawodowo nauczyciele i nauczycielki ze szkół podstawowych, ponadpodstawowych, oraz placówek oświatowych. Co ważne podobnie jak w Konkursie Nauczyciel Roku kandydatów mogą zgłaszać także inni nauczyciele, dyrekcja szkół lub placówek oświatowych, rodzice uczniów czy sami uczniowie. Aby wziąć udział w Konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie https://glos.pl/nauczycieljutra

Jury Konkursu spośród nadesłanych do 10 września 2021 roku zgłoszeń wybierze osoby, które w swojej pracy wyróżniają się:

• otwartą postawą na prowadzenie zajęć z uczniami w oparciu o nowoczesne, angażujące metody nauczania, zgodne z potrzebami młodych ludzi wychowywanych w świecie cyfrowym;
  • dążeniem do podnoszenia swoich kompetencji, w tym kompetencji cyfrowych;
  • i wykorzystaniem przy tym nowych technologii lub e-zasobów edukacyjnych, aby prowadzić bardziej nowoczesne, ciekawe i angażujące lekcje dla uczniów i uczennic.

Finał konkursu Nauczyciel Jutr@ i Nauczyciel Roku zaplanowany jest na 12 października 2021 roku
w Warszawie.

Czekamy na Wasze zgłoszenia!