Młodzi technicy pokazali swoje prace - Fundacja Orange

Młodzi technicy pokazali swoje prace

Zobaczcie, co powstało na warsztatach w FabLab Gdańsk powered by Orange

• FabLab Gdańsk
  • Koniec wakacji to też koniec projektu Młodzi Technicy, prowadzonego w FabLab Gdańsk powered by Orange. Dzięki niemu, 12 młodych ludzi mogło poznać tajniki programowania elektroniki, modelowania 2D i 3D, tworzenia form i odlewów czy pracy w drewnie. Przeszli w sumie 60 godzin zajęć i każdy z nich stworzył swój własny prototyp.

Zajęcia nie polegały na suchej nauce, lecz na tworzeniu czegoś od zera. Powstały stojaki na telefony, grafiki wycięte na ploterze laserowym czy praktyczne pudełka.

W pracowni elektronicznej uczestnicy zajęć przygotowali proste układy elektroniczne, a w stolarni - teatralne lalki i drewniane donice. Na koniec spróbowali sił w odlewnictwie – powstały silikonowe formy do czekolady, a potem oczywiście – tabliczki czekolady w rozmaitych kształtach.

Część uczestników przeszła do drugiego etapu projektu: pracy nad własnym, bardziej złożony, projektem. To 40 godzin pracy w otwartej pracowni. Jej efekty są już konkretnymi dziełami wykonanymi od początku do końca przez nastolatków. W tej edycji projektu były to:

• ogród wertykalny
    • binarny zegar
    • zdalnie sterowany samolot
    • łódź RC
    • drabino-stołek do wsiadania na konia
    • podświetlane ramki na zdjęcia
    • domek dla psa

Gratulujemy młodym mejkerom!

Obydwie edycje projektu Młodzi Technicy były prowadzone przez Stowarzyszenie FabLab Gdańsk oraz Fundację Orange w pracowni FabLabie Gdańsk powered by Orange przy ul. Dolna Brama 8.

FabLab Gdańsk powered by Orange