Lekcja:Enter Wychowani w cyfrowym świecie. Jak prowadzić lekcje, które angażują uczniów? - Fundacja Orange

Aktualności

Projekt „Lekcja:Enter” pokazuje nauczycielom i nauczycielkom, jak mogą w ciekawy sposób prowadzić zajęcia, bazując nie tylko na książkach, zeszytach i długopisach, ale urozmaicając je o to, co młodych ludzi dziś interesuje – czyli nowe technologie. To ostatni rok trwania projektu. Warto zapisać się na darmowe szkolenia. I nie trzeba być informatykiem ani pasjonatem technologii. Z nami na pokładzie jest już ponad 61 tysięcy uczestników i uczestniczek z niemal 7 tysięcy szkół w całej Polsce.

Lekcja:Enter to cykl darmowych szkoleń dla nauczycielek i nauczycieli. To jeden z największych projektów edukacji cyfrowej w Polsce, który swoim zasięgiem obejmie aż 75 tys. osób. Kursy są przeznaczone dla nauczycielek i nauczycieli szkół podstawowych i ponadpodstawowych (licea ogólnokształcące, licea profilowane, technika, szkoły branżowe I stopnia).

W czasach, kiedy młodzi ludzie wychowują się w świecie pełnym cyfrowych atrakcji, warto aby szkoła nadążała za tym, jak się uczą i zdobywają wiedzę. Dzięki udziałowi w szkoleniach Lekcji:Enter nauczyciele mają szansę poczuć się pewniej w cyfrowym świecie i lepiej zrozumieć rzeczywistość swoich uczniów i uczennic. Mogą zmienić sposób, w jaki dotychczas prowadzili lekcje na bardziej angażujące uczniów i odpowiadający ich potrzebom. Podczas edukacji zdalnej wielu nauczycieli zrobiło już duży krok w kierunku rozwoju cyfrowych umiejętności. Warto to kontynuować! Dzieci uczą się bawiąc, bardzo często nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a nauczyciele sprawdzają np. klasówkę jednym kliknięciem klawiatury.

Zdobyte na szkoleniu umiejętności pozwoliły mi na zaangażowanie dzieci i wyzwolenie ich ogromnej kreatywności. Uczniowie robią np. animacje, filmy i wzbogacają je o różne efekty, przeprowadzają wywiady, tworzą gry i udostępniają je innym – mówi Agnieszka, nauczycielka z Zespołu Szkół w Czernikowie.

Jak może wyglądać lekcja z wykorzystaniem wiedzy zdobytej podczas szkoleń?

Ponadto zarówno w trakcie, jak i po odbyciu szkolenia, uczestnicy mają dostęp do platformy szkoleniowej, na której znajdują się tysiące materiałów i scenariuszy zajęć. Opinie o nich są dla nas bardzo pozytywne.

Zachęcamy do zgłoszenia się już teraz. Tym bardziej, że to już ostatni rok realizacji projektu. Więcej informacji i zapisy na stronie: https://lekcjaenter.pl/szkolenia/jak-skorzystac-ze-szkolen

Projekt Lekcja:Enter realizuje Fundacja Orange, Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytut Spraw Publicznych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. (Działanie 3.1 „Działania szkoleniowe na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych”).