FabLab powered by Orange #wdomu – druga edycja - Aktualności - Fundacja Orange

FabLab powered by Orange #wdomu – druga edycja

Brak możliwości spotkania w pracowni, nie oznacza, że przestajemy działać! Choć bardzo mocno tęsknimy za spotkaniami na miejscu, jesteśmy przekonani, że zajęcia online będą równie fajne
Kobieta patrząca w ekran laptopa

Co mamy w planach?

1. Wymyśl, zaprojektuj. Projektowanie przestrzenne w Tinkercad

Termin: 2.05. godz. 10:00-12:00
Link do spotkania: https://us02web.zoom.us/j/86542671816
Stwórz od podstaw swój pierwszy projekt przestrzenny.

Podczas zajęć uczestnicy nauczą się obsługi jednego z najłatwiejszych narzędzi do tworzenia trójwymiarowych obiektów, jakim jest Tinkercad . Od łączenia prostych brył aż po precyzyjne modelowanie z wykorzystaniem wymiarowania - wszystko to po to, by stworzyć przestrzenny model dowolnego przedmiotu. Zdobytą wiedzę uczestnicy wykorzystają, by zaprojektować swój pierwszy pomysł.

Program Tinkercad działa w przeglądarce i jest w pełni darmowy.

2. Zbuduj i zaprogramuj układ elektroniczny

Termin: 9.05. godz. 10:00-12:00
Wiek uczestników: 10-15
Link do spotkania: https://us02web.zoom.us/j/82422902942
Stwórz od podstaw swój pierwszy układ elektroniczny i napisz program dla mikrokontrolera Arduino.

Podczas zajęć uczestnicy nauczą się obsługi jednego z najłatwiejszych narzędzi do projektowania nieskomplikowanych układów elektronicznych oraz programowania płytek Arduino, jakim jest Tinkercad Circuits. Uczestnicy sami stworzą swoje

pierwsze wirtualne układy oraz napiszą do nich niezbędny program. Podczas zajęć prowadzący zaprezentują działanie elektroniki w praktyce, wykorzystując Arduino oraz pozostałe elektroniczne komponenty. Ponadto uczestnicy dowiedzą się, skąd pozyskać omawiane elementy do budowy fizycznych układów. Wiedza zdobyta podczas warsztatów pozwoli uczestnikom zaprojektować i zaprogramować dowolny, prosty układ elektroniczny w przyszłości.

3. Programowanie w służbie projektowania. Wykorzystaj algorytmy w modelowaniu 3D

Termin: 16.05. godz. 10:00-12:00
Link do spotkania: ​https://us02web.zoom.us/j/82502478772
Umiejętności projektowania parametrycznego wykorzystywane są przez architektów i projektantów na całym świecie.

W ramach zajęć stworzysz od podstaw swój pierwszy projekt przestrzenny z wykorzystaniem algorytmów. Poprzez udział w zajęciach uczestnicy będą mieli okazję zobaczyć, jak powstają współczesne architektoniczne projekty.

4. Kartonowy świat. Zamień niepotrzebny karton w niesamowity przedmiot

Termin: 23.05. godz. 10:00-12:00
Link do spotkania: https://us02web.zoom.us/j/88656607880
Co łączy nowe buty, telewizor i przesyłkę kurierską? Karton, w który są zapakowane. Kartony otaczają nas na co dzień, jednak większość z nich często ląduje w koszu. Zmieńmy to! Weź udział w warsztatach online, podczas których przekonasz się, jak niedocenianym budulcem jest karton. Jedyne czego potrzebować będziesz, by wziąć udział w warsztacie, to zbędny karton, nożyczki, klej, taśma klejąca oraz, co najważniejsze - mnóstwo pozytywnej energii i głowę pełną pomysłów! Zdobytą podczas warsztatów wiedzę, umiejętności oraz inspiracje wykorzystasz, by tworzyć kolejne, niesamowite projekty.

5. Druk 3d bez tajemnic. Interaktywny wykład o aktualnych trendach i technologiach w druku 3D

Termin: 30.05. godz. 10:00-12:00
Link do spotkania: https://us02web.zoom.us/j/87940232729
Dziś drukować w 3d można praktycznie wszystko: od jedzenia aż po skomplikowane konstrukcje metalowe. Drukuje się pod ziemią i w kosmosie. Druk 3d staje się coraz bardziej powszechny i jest dostępny nie tylko w laboratoriach. Tu i teraz możesz poznać tajniki technologii druku 3d i dowiedzieć się w jaki sposób go wykorzystywać do swoich celów aktualnie i w przyszłości.

6. Wirtualne rzeźbiarstwo. Modelowanie 3D w programie Sculptris

Termin: 6.06. godz. 10:00-13:00
Wiek uczestników: 12-19
Stwórz od podstaw swój pierwszy, organiczny projekt przestrzenny.
Tu wszystko zaczyna się od wirtualnej glinianej kuli. Z pomocą odpowiednich narzędzi uczestnicy warsztatów zamienią ją w człowieka, smoka czy tygrysa. Właśnie w ten sposób swoją przygodę z modelowaniem 3D zaczynali wszyscy graficy i projektanci tworzący przestrzenne obiekty oraz efekty specjalne w największych firmach produkujących gry komputerowe czy w branży filmowej. Zdobytą wiedzę uczniowie wykorzystają, by rozwijać swoje pasje i zdolności artystyczne.

7. Design Thinking. Od pomysłu po produkt

Termin: 13.06. godz. 10:00-13:00
Wiek uczestników: 12-20
Podczas warsztatu przejdziemy wspólnie przez cały proces tworzenia projektu: od pomysłów po gotowy projekt wektorowy.Nauczysz się, jak samemu doprowadzić do końca swoje pomysły i jak zacząć je realizować. Zaczniemy od kartek papieru. Wywołamy burzę mózgów, efektem której będą spersonalizowane logotypy przedstawiające i opisujące nas samych. Następnie przeniesiemy rysunki do komputera, poznając podstawowe funkcjonalności programu Inkscape. W ten sposób stworzymy piękne, profesjonalne projekty graficzne. Zdobytą wiedzę uczestnicy wykorzystaj, by rozwijać swoje pasje i zdolności artystyczne.

8. Pomoce edukacyjne DIY. Stwórz z nami zestaw zabawek rozwojowych dla swojego dziecka

Termin: 20.06. godz. 10:00-13:00 Wiek uczestników: 15+dorośli Twoje dziecko, wnuczek lub młodsze rodzeństwo właśnie zaczyna przygodę z poznawaniem świata? Zapisz się na warsztaty, podczas których zaczerpniesz pomysłów, jak w przyjemny i szybki sposób zachęcić dziecko do nauki. Dowiesz się, jak samemu od podstaw stworzyć proste zestawy i przybory edukacyjne, które pomogą najmłodszym zacząć przygodę z liczeniem czy nauką kolorów. Jedyne, czego będziesz potrzebować, by wziąć udział w warsztacie to resztki materiałów, tkanin czy ziarna.

9. D-ekoinspiracje. Udekoruj swój dom w zgodzie z ideą 3R

Termin: 27.06. godz. 10:00-13:00
Wiek uczestników: 15+dorośli
Masz szafę pełną zbędnych i niepotrzebnych materiałów, lecz żal Ci ich wyrzucać, bo “jeszcze kiedyś do czegoś się przydadzą”?

To właśnie teraz jest “kiedyś”! Zapisz się na interaktywne warsztaty online, na których dowiesz się jak w ciekawy i kreatywny sposób dać drugie życie starym ubraniom, zasłonom czy ręcznikom zamieniając je w stylową poduszkę, stoper do drzwi czy przepiękną girlandę! Jedyne, czego potrzebujesz, by wziąć udział w warsztacie to igła, nić, stare materiały i pozytywna energia. Resztą zajmiemy się my!

Jak dołączyć do warsztatów?

• Warsztaty prowadzimy przez aplikację zoom.us, która pozwala na interakcję wideo ze wszystkimi uczestnikami. Przed dołączeniem do zajęć pobierz aplikację na swój komputer.
  • Bądź online chwilę przed rozpoczęciem zajęć. Upewnij się, że kamerka i mikrofon działają (możesz je przetestować w zoom'ie).
  • Kliknij w link podany przy opisie warsztatów.
  • Baw się dobrze!

Zapraszamy!
Wszystkie warsztaty są realizowane przez Stowarzyszenie Robisz.to we współpracy z Fundacją Orange