Dołącz do MegaMisji lub #SuperKoderów – rusza nabór szkół - Fundacja Orange

Dołącz do MegaMisji lub #SuperKoderów – rusza nabór szkół

„Moc działania razem” – pod tym hasłem, które podkreśla rolę współpracy, zapraszamy szkoły z całej Polski do naszych bezpłatnych programów – MegaMisji (dla klas 1-3) i #SuperKoderów (dla klas 4-8). Szkoły mogą zgłaszać się do 15 maja i razem z nami zatroszczyć się o uczniów w cyfrowym świecie. Zajęcia rozpoczną się we wrześniu br.

Środowisko cyfrowe jest ważną i naturalną częścią życia młodych ludzi. Warto wspierać uczniów, aby czerpali z cyfrowego świata to, co dobre i co im służy, a jednocześnie potrafili budować satysfakcjonujące relacje i współpracować. Wartościowe kontakty i umiejętność działania razem to fundamenty dające młodym ludziom lepsze rozumienie życia społecznego, ale i poczucie bezpieczeństwa. Dlatego w naszych programach jest dużo miejsca na pracę w grupach, wspólną refleksję i dyskusję – często poza ławkami, co zachęca uczniów do udziału w zajęciach.

Na czym polegają programy MegaMisja i #SuperKoderzy?

MegaMisja to program nowoczesnej edukacji kierowany do uczniów klas 1-3. Podnosi kompetencje cyfrowe dzieci takie jak krytyczne podejście do treści w sieci, netykieta, ochrona prywatności, zachowanie bezpieczeństwa, wartościowe spędzanie czasu przed ekranami, czy dbanie o cyfrową równowagę. A wszystko to w formie angażującej zabawy, w której dzieci pomagają animowanym bohaterom złapać niesfornego psotnika.

#Superkoderzy to lekcje w klasach 4 – 8, które wykorzystują technologie i przy okazji uczą podstaw programowania. Zajęcia #SuperKoderów odbywają się na takich przedmiotach jak historia, język polski, muzyka, matematyka, lekcje przyrody, czy język obcy.

Jak zgłosić szkołę?

Wejdź na stronę naboru – www.fundacja.orange.pl/nabor-szkol, przeczytaj o naszych programach, a następnie wypełnij formularz zgłoszeniowy (link na stronie naboru) i przygotuj pracę zgłoszeniową, której temat brzmi: Zaproś MegaMisję/#SuperKoderów do swojej szkoły, przedstaw swój zespół i uzasadnij, dlaczego chcesz być w naszym programie”. Jeśli masz jakieś pytania możesz również przeczytać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania (również na stronie naboru) lub skontaktować się z infolinia +48 502 091 955.

Czekamy na zgłoszenia szkół z całej Polski – niezależnie od tego, czy szkoła jest mała czyduża, czy jest w dużym mieście czy na wsi – doświadczenie wielu lat prowadzenia programów pokazuje, że każdy nauczyciel i każda nauczycielka doskonale poradzi sobie z prowadzeniem programów!