Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

Program dotacji

Program dotacji, realizowany w ramach Bezpiecznie Tu i Tam, to nasza konkursowa propozycja dla organizacji i instytucji, które mają pomysł, jak edukować młodych użytkowników nowych technologii i Internetu w bezpiecznym ich stosowaniu.

Ideą programu jest wspieranie oddolnych inicjatyw edukacyjnych, związanych z bezpieczeństwem w sieci. Projekty zgłaszane do programu dotacji powinny zaskakiwać innowacyjnością i oryginalnym podejściem do tematu bezpiecznego korzystania z nowych mediów.
W zgłaszanych inicjatywach edukator staje się przewodnikiem po bezpiecznym cyfrowym świecie, wspólnie z nim młodzi uczestnicy aktywnie tworzą dobre praktyki w tym obszarze. Efektami działań w projektach mogą być scenariusze zajęć, materiały multimedialne, filmy, teledyski i inne publikacje udostępnione na otwartych licencjach.

Jeśli:
 jesteś aktywnym edukatorem (przedstawicielem organizacji pozarządowej, placówki oświaty czy instytucji kultury),
 pracujesz z dziećmi i młodzieżą i masz doświadczenie w angażowaniu młodych w prowadzone inicjatywy,
 w działaniach swobodnie korzystasz z cyfrowych narzędzi,
 masz pomysł, jak w nowoczesnej edukacji w pozytywny sposób promować bezpieczeństwo, zachęcać do unikania ryzyka, tworzenia świadomych postaw i bezpiecznych wzorów zachowań wśród młodych użytkowników,
      zgłoś nam swój projekt, który chciałbyś zrealizować przy naszym wsparciu.

Wszystkim pomysłodawcom udostępniamy materiały, które pozwolą zaplanować działania w sposób merytorycznie poprawny. Publikacje powstały dzięki współpracy Fundacji Orange z Fundacją Dzieci Niczyje i dotyczą m.in. podstawowych zasad korzystania z mediów (w tym społecznościowych), zagrożeń w wirtualnym świecie i odpowiedzialnego użytkowania nowych technologii.

Nabór wniosków w edycji 2015 trwał od 6 maja do 3 czerwca.
      Szczegóły związane z programem znajdują się w Regulaminie programu oraz tutaj.
      Strefa wiedzydla prasyZłóż wniosekWolontariusze w akcji
      ?