O nas - Fundacja Orange

• Fundacja Orange

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Uczymy młodych,  jak używać nowych technologii mądrze i kreatywnie, aby mogli w pełni rozwijać swój potencjał w tak szybko zmieniającym się świecie.

Realizujemy autorskie programy oparte na wynikach badań i konsultacjach z ekspertami w danej dziedzinie, takie jak: #SuperKoderzy, MegaMisja, czy Pracownie Orange. Wspieramy też projekty innych organizacji. W nasze działania jako wolontariusze włączają się pracownicy Orange Polska.

Nasza Fundacja została powołana w 2005 roku przez Orange Polska S. A. do realizacji celów społecznie użytecznych. Za swoje inicjatywy otrzymała liczne nagrody i wyróżnienia.

• Poznaj naszą misję

Nowe technologie i Internet stały się nieodłączną częścią współczesnego świata, a ich rozwój wyraźnie oddziałuje na społeczeństwo.

Dostęp do nich to pierwszy ważny krok w procesie cyfryzacji, ale ważne są także bezpieczeństwo w sieci, edukacja, udział w kulturze, rozwój lokalny i wzmacnianie kompetencji niezbędnych do budowy społeczeństwa XXI wieku.

Naszą misją jest upowszechnianie wiedzy i prowadzenie projektów społecznych, dzięki którym nowe technologie staną się sprzymierzeńcem rozwoju społecznego. Im więcej z nas będzie ludźmi świadomymi, kreatywnymi i im więcej osób będzie czerpać z zasobów wiedzy, tym lepszy będzie nasz świat.

Fundacja Orange wyzwala energię i kreatywność ludzi, by wspólnie z nimi zmieniać świat na lepsze. Fundacja Orange łączy, uczy, inspiruje.

• Dla kogo działamy?

Nasze działania kierujemy głownie do dzieci i młodzieży, z myślą o nich wspieramy szkoły, rodziców i całe społeczności z małych miast i wsi. Wszystko po to, by w pełni przygotować młodych do korzystania z potencjału technologii z pożytkiem dla wszystkich: od podstaw bezpieczeństwa w internecie po umiejętność programowania. Dla nauczycieli i edukatorów tworzymy materiały, scenariusze zajęć, filmy, dzięki którym mogą prowadzić zajęcia dla dzieci. Dla rodziców przygotowaliśmy bezpłatny poradnik internetowy o bezpieczeństwie online, a dla dzieci edukacyjną aplikację.